Japonya'daki Nittokai Türk-Japon Kültürel Etkileşim Derneği'nin düzenlediği ''Mesut Japon
Çocuklar'' projesi kapsamında deprem, tsunami ve nükleer felaketlerde yakınlarını kaybeden Japon çocuklar,
Kapadokya'da tarihi ve turistik merkezleri ziyaret etti.
Bir süre önce hayatını kaybeden Nittokai Türk-Japon Kültürel Etkileşim Derneği'nin kurucu üyelerinden Mesut Şener'in adının verildiği, aralarında TRT, THY, Cappadocia Cave Resort (CCR),
Melikşah Üniversitesi ve Fatih Üniversitesi'nin de yer aldığı çok sayıda
sponsor firmanın desteğiyle hayata geçirilen ''Mesut Japon Çocuklar'' projesi kapsamında Kapadokya'ya 37 depremzede çocuk geldi.
Deprem, tsunami ve nükleer felaketlerin yaşandığı bölgelerden gelen, evleri sular altında kalan, yakınları ölen, sığınma merkezlerinde barınan Japon çocuklar, Kapadokya bölgesinin tarihi ve turistik merkezlerini ziyaret ederek az da olsa felaket günlerini unutup moral buldu.
Nittokai Türk-Japon Kültürel Etkileşim Derneği'nin kurucu üyelerinden Murat Han, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Japon halkının yanında olduğunu bu proje ile bir kez daha gösterdiğini, çocuklara yaşadıkları felaketi az da olsa unutturabilmek amacıyla projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
Projeye özellikle evsiz kalan, sığınma merkezlerinde barınan, felakette yakınlarını kaybetmiş olan çocukları dahil ettiklerini belirten Han, Türkiye'ye gelen çocuklara, kendilerinin istemeleri halinde Türkiye'de öğrenim görmelerine olanak tanıyacaklarını kaydetti.
Türkiye'de eğitim görmek isteyen depremzede çocukların eğitim giderlerini
dernek olarak tamamen burs ile karşılayacaklarını ifade eden Han, reklam ya da şov peşinde olmadıklarını, tek amaçlarının depremzede çocukların acılarını paylaşmak ve onlara
destek vermek olduğunu dile getirdi.
Han, daha sonra 24 depremzede çocuğu daha Türkiye'de ağırlayacaklarını, onları
İstanbul, Kapadokya ve
Mersin bölgesinin tarihi ve turistik mekanlarını gezdireceklerini bildirdi.
Depremzede çocuklardan 18 yaşındaki Kikuchi Atsashu, bugüne kadar ülkesinde çok depreme şahit olduklarını, ancak son depremin büyük bir felaket olduğunu söyledi.
Çocuklardan 17 yaşındaki Tokita Momoka da deprem anında okulda olduğunu anlattı.
Deprem mağduru Japon çocuklar, Kapadokya'daki
Göreme Milli Parkı, Zelve Paşabağları Ören Yerleri ve Uçhisar beldesini ziyaret ettikten sonra Kapadokya'dan ayrıldı.
Japon çocukları, Nevşehir'in Uçhisar beldesinde konakladıkları Cappadocia Cave Resort Oteli yöneticileri ve çalışanları, arkalarından su dökerek, Türk usulü uğurladı. Bu uğurlama karşısında şaşıran çocuklar, sonra bu gelenek anlatılınca, kendilerini uğurlayanlara el sallayarak sevgi gösterilerinde bulundular.
(SY-YCL-TEV-GÖK)23.07.2011 10:22:35