Birleşmiş Milletler'in (BM) Türkiye'de yerel düzeyde kadın-erkek eşitliğini güçlendirmek amacıyla yürüttüğü ''
Kadın Dostu Kentler Projesi''nin 2. ayağında
Antalya,
Bursa,
Gaziantep,
Malatya,
Mardin ve
Samsun illerinin valilik ve belediye temsilcileri, ''Kadın Dostu Kent Taahhütnamesi''ni
imzaladı.
AK Parti Malatya
Milletvekili Öznur Çalık,
Hilton Oteli'nde gerçekleştirilen imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'de yasal düzenlemeler gerçekleştirilmeden
toplumsal ve zihinsel dönüşümü sağlamanın çok zor olduğunu belirterek, ''1930'lu yıllardan itibaren seçme ve seçilme hakkını alan kadınlar olarak maalesef yüzde 4,1'lik oranın üzerine 2007 yılına kadar çıkamamışız. 2007'de ilk kez TBMM'deki kadın temsil oranı 9,1'e çıktı'' dedi.
Bir kadın
reformu yaşandığını ifade eden Çalık, ''İlk kez yüzde 14 oranında TBMM'de kadın temsil oranı yaşıyoruz. Bu bizim için çok önemli bir başarı. Yüzde 14'lik başarının inanıyorum ki dünya ortalamasına yüzde 20'lere varacağına inanıyorum'' diye konuştu.
Çalık, yerelde kadın temsil oranının düşük olduğunu belirterek ''En azından Meclis'teki kadın temsil oranı kadar yerel
yönetimlerde temsil oranı olmalı'' dedi.
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürü
Yavuz Selim Köşger de yaptığı konuşmada, kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasının toplumsal
adaletin olmazsa olmaz bir şartı olarak gördüklerini söyleyerek, kadınların erkeklerle birlikte her alanda toplumsal yaşama katılımını temel bir
hedef olarak benimsediklerini ifade etti.
Köşger, bakanlığının ana politikalarından olan ''Mutlu birey, huzurlu toplum'' hedefine ulaşmak, kadın ve kız çocuklarının
insan haklarını korumak ve toplumsal
cinsiyet eşitliğini güçlendirmek adına başta BM olmak üzere çeşitli uluslararası kuruluşlarla projeler yürütüldüğünü anlattı.
''Kadın Dostu Kentler Projesi'' Koordinatörü Zeynep Başarankurt ise 2006-2010 yılları arasında birinci aşaması tamamlanan projenin Türkiye'de yerel düzeyde sistematik şekilde hayata geçirilen ilk kadın-erkek eşitliği projesi olduğunu vurguladı. Başarankurt, projenin temel amacının toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısının yerel yönetim ve yerel siyasete geçirmek olduğunu vurguladı.
Kadın Dostu Kent Modeli'nin ilk aşamasında
İzmir,
Kars,
Nevşehir,
Şanlıurfa,
Trabzon ve Van illeri olduğunu belirten Başarankurt, Antalya, Bursa, Gaziantep, Malatya, Mardin ve Samsun'un ''Kadın Dostu Kent'' olmaya
aday olduğunu söyledi.
BM Kalkınma Programı Temsilci Yardımcısı Ulrica Richardson, toplumsal cinsiyetin sadece insan hakları alanında değil,
ekonomik verimliliğin arttırılmasında, anne ve çocuk ölümlerinin azaltılmasında da önemli olduğuna işaret etti.
Richardson, Türkiye'de toplumsal eşitlik konusunda ilköğretimde hedefe ulaşıldığını ama ortaöğretimde hedefin gerisinde kalındığını belirtti.
Yerel yönetimlerde kadın temsil oranının düşük olduğuna dikkati çeken Richardson, önümüzdeki yerel seçimlerin bu oranı arttırmak için bir fırsat olduğunu söyledi.
BM
Nüfus Fonu Temsilcisi Zahidul Huque da kadınların insan onuruna yakışır şekilde yaşamasının önünde hala engeller olduğunu ifade ederek, dünyada her 3 kadından 1'inin şiddete maruz kaldığını kaydetti.
Huque, Türkiye'de kadın-erkek eşitliği konusunda ilerlemeler sağlanmakla birlikte yapılması gerekenlerin olduğunu dile getirdi.
İsveç Büyükelçiliği Başkatibi Annika Palo, Türkiye'nin
Avrupa Birliği (AB) ailesinin parçası olduğunu ifade ederek, Türkiye'ye
müzakereler sürecinde İsveç'in katkısının devam edeceğini söyledi. Pola, İsveç'in Türkiye'ye desteğini adalet reformu, yerel idare ve toplumsal cinsiyet alanlarında sürdürdüğünü belirtti.
Konuşmaların ardından Antalya, Bursa, Gaziantep, Malatya, Mardin ve Samsun illerinin valilik ve belediye temsilcileri, ''Kadın Dostu Kent Taahhütnamesi''ne imza attı.
(NLG-SEM)06.07.2011 14:00:45