Bursa Kadın Girişimciler Kurulu'nun
girişimci kadınlarla yaptığı ankete göre, kadınların en büyük
sermayesini kendi birikimleri oluşturuyor. Buna göre, 'Sermayeniz nereden' sorusuna kadın girişimcilerin yüzde 42,1'i 'şahsi birikimimden' cevabını veriyor.
Girişimci 104 kadın arasında yapılan anketi,
Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
öğretim üyesi Prof. Dr. Serpil
Aytaç,
Araştırma Görevlisi
Salih Dursun ve UÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Öğrencisi
Oğuz Başol tarafından hazırlandı. Bursa
Ticaret ve
Sanayi Odası'nda (BTSO) düzenlenen basın toplantısıyla açıklanan anket, kadınların iş dünyasına katılımı konusunda önemli veriler içeriyor.
Ankete göre, girişimci kadından yüzde 55'i "Size göre girişimci olmak için gerekli en önemli şart hangisidir?" sorusuna 'risk üstlenmek' cevabını verdi. Kadınların yüzde 40,6'sı ise 'girişimci olmalarında kendilerinde buldukları ön önemli özellik' sorusuna 'girişimciyim çünkü ben de bu ruh var' yanıtını verdi.
"Niçin iş kurdunuz" sorusuna, 'yeteneklerimi serbestçe kullanabilmek için' diyenlerin oranı yüzde 41,7 oldu. 'Sermayeniz nereden?' sorusuna kadın girişimcilerin yüzde 42.1'i "şahsi birikimimden" cevabını vermesi dikkat çekti.
Kadın girişimciler, girişimin önündeki engelleri sıralarken yüzde 32,7 sermaye yetersizliği, yüzde 25,5 vergiler, yüzde 16,3 bilgi yetersizliğini gösterdi. Girişimcilerin yüzde 52,4'ü Türkiye'deki
ekonomik ortamın kendi işini kurmayı
teşvik ettiğini ifade etti. Yüzde 47,6'sı ise buna katılmadığını bildirdi.
Sorulara
cevap verenlerin yüzde 78,8'i girişimcilere verilen devlet desteğinin yetersiz olduğunu söyledi. Ankete göre kadınların yüzde 68'inin babası ve yüzde 17,5'inin annesi hayatlarının belli bir döneminde kendi işlerini yürütmüş. Kadın girişimcilerin yüzde 98 gibi çok önemli bir kısmı hem erkek hem de kız çocuklarına ileride kendi işlerini kurmalarını
tavsiye ediyor.
Anket sonuçlarını yorumlayan BTSO
Meclis Başkanı
İlhan Parseker, gelişmiş ve zenginleşmiş bir
ülke olabilmek için kadınların iş dünyasına girmesi gerektiğini belirtti. Parseker, "Eğer
2023 yılında gerçekten dünyanın 10 büyük ekonomisi içinde yer almak istiyorsak kadınlarımızı hayatın içine, saygıdeğer bireyler olarak sokmamız şart." dedi.
Anketi değerlendiren kadın girişimcilerden Emine Örnek de sosyal hayatta kadınların durumunun arzu edilen boyutta olmadığını ifade etti. Örnek, "Toplumsal
cinsiyet eşitsizlik nedeniyle eğitimden istenilen düzeyde yararlanılamayan kadınımız maalesef atıl durumda bulunmaktadır. Kadının aktif olması ve iş dünyasında rol alması için eğitimli olması gerekmektedir." diye konuştu.