Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa
Akaydın, Kaleiçi'ne ilişkin uzman görüşlerinin, buradaki temanın değiştirilmesi ve bazı mekanların yeniden tanımlanması yönünde olduğunu bildirdi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kaleiçi'nde koruma amaçlı
revizyon planı yapmak için çalışmalara başladı. Antalya Büyükşehir Belediyesi
İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı'nın gerçekleştirdiği Kaleiçi Koruma Amaçlı İmar
Planı Revizyon çalışması için Antalya Barosu toplantı salonunda
Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu'na yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Büyükşehir Belediye Başkanı
Mustafa Akaydın, toplantıda yaptığı konuşmada, böyle planlamalarda
sivil toplum örgütlerinden görüş almanın önemine işaret etti. Eşgüdüm Kurulu üyelerinden revize plana
destek vermelerini isteyen Akaydın, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne de Kaleiçi'ndeki tarihi yapıların halkın kullanıma açılması için
işbirliği çağrısı yaptı.
Kaleiçi'nin 1980'li yıllardaki şöhretli günlerinin 1990'lı yıllardan itibaren kaybolmaya başladığına değinen Akaydın, şöyle konuştu:
''Bu şöhretin kaybolmasında Kaleiçi'nin yanlış kullanımının rolü olabilir. O zamanki kullanım kararları bugünkü gerçekle örtüşmüyor olabilir.
Uzman görüşleri buradaki temanın biraz olsun değiştirilmesi, bazı mekanların yeniden tanımlanması gerektiği yönünde. Kaleiçi'nde bir
Selçuklu Külliyesi gibi
külliye oluşturulması, Roma yolu ticari aksının yeniden kurulması gerekiyor.''
Başkan Akaydın, geçmişte daha çok konaklama ve turizm amaçlı kullanılan alanların konut ağırlığına dönmesinin Kaleiçi'ni yaşatmak için daha iyi olacağına dikkati çekti.
-SON REVİZYONUN ÜZERİNDEN 20 YIL GEÇTİ-
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (
ODTÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Madran da, revizyon planlamaya ilişkin Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu üyelerine bilgi verdi.
Son revizyon planının üzerinden 20 yıl geçtiğini ve yeni bir planlamanın gerekli olduğunu kaydeden Doç. Dr. Madran, ''Yeni revize plan, çevresindeki diğer planlar ve Kaleiçi Kullanım Yönergesi ile bütünleştirilecek. Kaleiçi'nin tarihi kimliği ön plana çıkartılacak'' dedi.
Emre Madran,
Cumhuriyet Meydanı ve yakındaki
alışveriş merkezleri dışında kültürel etkinliklerin yapılabileceği kamusal alanlar olmadığına da dikkati çekerek, planlamaya ilişkin temel ilkelerini, şöyle açıkladı:
''Mülkiyet türü ne olursa olsun açık alanların korunmasına özen gösterilecek. Tescilli kültür varlıklarına yapılan müdahaleler için kullanımda derecelendirme kaldırılacak. Yanık
hastane alanı rekreasyon amacıyla kullanılacak. Alanın Mermerli Parkı ve Yat Limanı'yla yoğun ilişkilendirilmesine özen gösterilecek. Arkeolojik değerler korunacak.''
(YES-GÜÇ)05.10.2011 13:29:37