Kalkınma Bakanı
Cevdet Yılmaz, ''Dünyanın birinci liginde oynayacak bir
ülke haline geleceksek, yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Bu konuda tüm partiler uzlaşı içerisinde'' dedi.
Bakan Yılmaz,
Balıkesir Üniversitesinin (BAÜ) 2011-2012 akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, ülkeyi
kalkınma konusunda, bulunduğu durumdan daha ileriye taşımak istediklerini, bu noktada bilgi ekonomisinin öne çıktığını söyledi.
21. yüzyılda artık sadece üretmenin yetmediğini, bilgi ve teknolojinin de üretilmesi gerektiğini anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:
''Bütün bunlar insanı ima ediyor. Eskiden kas gücü, şimdiyse tabiri caizse
beyin kası öne çıkıyor. Eskiden beden teri, şimdiyse beyin teri öne çıkmış durumda. Bunlar da üniversiteleri ön plana çıkarıyor. Biz de buna önem veriyoruz.
Üniversiteleri, sadece öğrencilerin mevcut bilgileri aldıkları mekanlar olarak algılamıyoruz, bilgiler, fikirler üreten kurumlar olarak görüyoruz. Çok fonksiyonlu üniversite anlayışından yanayız. Birbirinin kopyası üniversiteler istemiyoruz. Her bir bölgede birbirinin kopyası üniversitelerin bir faydasının olacağını sanmıyoruz. Elbette her üniversitenin olmazsa olmaz boyutu olacaktır. Aynı zamanda özgün bir tarafının olması lazım. İçinde bulunduğu bölgenin özelliklerine göre belli alanlara yoğunlaşması, farklılaşması lazım. Rekabet dediğimiz şey böyle oluyor.''
-''ÜNİVERSİTELERE YATIRIM 249 MİLYONDAN 2.4 MİLYARA ÇIKTI''-
Yılmaz, Türkiye'nin
hizmet sektörleri
ihraç edecek hale geldiğini, bu yolda ilerlediğini belirterek, eğitim alanında da üniversitelerin kendilerini geliştirerek, dünyanın birçok ülkesinden gençleri Türkiye'ye çekmelerini istedi.
Üniversitelere büyük önem verdiklerini anlatan Yılmaz, 10 yıl önce ülkedeki üniversitelere yapılan yatırım tutarının 249 milyon lira olduğunu, bugün ise bu rakamın 2.4 milyara yükseldiğini kaydederek, ''Geçmişe göre 2-3 kat değil, 10 misli artış var. Bu bir ülkenin büyük fedakarlığı demektir. bu rakamlar üniversiteye verdiğimiz desteğin öneminin çok açık, net örneğidir'' dedi.
Yılmaz, 2006'dan bu yana 50 devlet, 36
vakıf üniversitesi kurulduğunu kaydederek, öğrenci sayılarında da ciddi artış olduğunu, bir sıçrama döneminin yaşandığını ifade etti.
-''ÜNİVERSİTELERİMİZ DAHA ÖZERK HALE GELECEK''-
Bu yatırımların insana yapılan yatırımlar olduğunu vurgulayan Cevdet Yılmaz, şöyle devam etti:
''Üniversitelerden toplumla
işbirliği noktasında çok şey bekliyoruz. Üniversiteler içine kapanık olsun istemiyoruz, dünyaya da ülkemize de açık yapılar olsun istiyoruz. İstiyoruz ki üniversitelerimiz daha çok katma değer üretsin. Bugün üniversitelerin öz gelirleri yüzde 12'ye ulaşmıyor. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Bütçeden belli bir dönem yatırım yaparsanız, altyapıyı kurarsınız. Ama asıl olan üniversitelerin kendi katma değerlerini üretmeleridir. Bunu gerçekleştirdiklerinde, daha özerk hale gelecek üniversitelerimiz.''
Yılmaz, anayasa değişikliği çalışmalarına da değinerek, şöyle konuştu:
''Dünyanın birinci liginde oynayacak bir ülke haline geleceksek, yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Bu konuda tüm partiler uzlaşı içerisinde. Herkes yeni bir anayasa istiyor. Önemli olan bütün bu kesimlerin ortak akılla bunu gerçekleştirmeleri. Bu, Meclisin görevi, Hükümetin görevi değil. Mecliste en büyük grubu bulunan parti olarak biz de buna en büyük katkıyı sunmaya gayret edeceğiz. İnşallah bu süreç başarılı bir şekilde sonuçlanır.''
BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, daha sonra Bakan Yılmaz'a şilt sundu.
Bakan Yılmaz, törenin ardından BAÜ yerleşkesinde yapımı süren Tıp Fakültesi
Araştırma ve Uygulama Hastanesi inşaatında incelemelerde bulundu.
Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan'ı da ziyaret eden Bakan Yılmaz'a
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur eşlik etti.
(RD-HLK-KAK)29.09.2011 13:56:46