İstanbul'da, UNESCO'ya bağlı Hükümetlerarası Oşinografi Programına üye 31 ülkenin katılımıyla,
Kuzey Doğu
Atlantik ve bağlı denizlerde tsunamiye karşı
haberleşme tatbikatı gerçekleştirildi.
Boğaziçi Üniversitesi
Kandilli Rasathanesi ve
Deprem Araştırma Enstitüsü
Ulusal Deprem İzleme Merkezinde (UDİM) yapılan tsunami haberleşme tatbikatının başarıyla sonuçlandığı öğrenildi.
Tatbikatta, UNESCO'ya bağlı Hükümetlerarası Oşinografi Programına üye 31 ülkeye
mail ve
faks yoluyla bilgiler gönderildiği ve diğer ülkelerin bu bilgilere sorunsuz şekilde ulaştığı kaydedildi.
Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan UDİM Müdürü Dr. Doğan Kalafat, 2004 Sumatra depreminden sonra uluslararası deprem önleme ve
izleme merkezlerinin, tsunamiyle ilgili olarak dünyanın farklı bölgelerinde tsunami gözlem ve izleme merkezleri kurma eğilimine girdiklerini söyledi.
BM'nin uluslararası alt komisyonları tarafından, Oşinografi
Komisyonunun da katkılarıyla dünyanın farklı bölgelerinde yapılanmalara gidildiğini anlatan Kalafat, şöyle devam etti:
''Bunlardan bir tanesi de Kuzey Doğu Atlantik ve bağlı denizlerde bu tür bir oluşumun merkeziyle ilgili yapılan çalışma.
Dışişleri Bakanlığımız, Kandilli Rasathanesinin altyapısının uygun olması ve burada çok sayıda başarılı çalışma yapıldığı için bu görevi Kandilli'ye verdi. Bu şekilde Kandilli, tsunaminin odak taşı oldu.
Kandilli Rasathanesi Bölgesel
Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi oluşturuldu. Bu çalışmalar kapsamında tsunamiye karşı hızlı bilgi ve haberleşme sistemi kuruldu. Bu çerçevede bölgedeki tüm ülkelerin katılımıyla tsunami haberleşme tatbikatı yapıldı. Altyapı kontrolü ve hızlı haberleşme tekniklerinde check-up gerçekleştirmek amacıyla, 31 ülkenin katılımıyla yapılan tatbikat başarılı geçti. Kandilli'den mesajlar diğer ülkelere gitti ve o ülkeler de bu mesajları aldıklarını teyit ettiler.
Türkiye, bu konudaki çalışmalarda büyük bir başarı elde etti.''
Avrupa'da bu konuda çok ciddi çalışmalar yapıldığını ifade eden Kalafat, tatbikatların her ülkede sık sık tekrarlanması gerektiğini, deprem ve tsunamilerde bu hız testinin çok önemli olduğunu vurguladı.
Kalafat, ''Türkiye'de bu tarz çalışmalar neticesinde, 2012 sonunda tsunami konusundaki çalışmalarımız tamamlanacaktır'' dedi.
(MTL-TUR-İU)11.08.2011 09:22:29