Ondokuz
Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi
Araştırma ve Uygulama Hastanesinde, bir
hastanın
karaciğerinde oluşan
kistin alınmasında tek kesiden kapalı
ameliyat (SILS) yöntemi uygulandı.
OMÜ
Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.
İlhan Karabıçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''SILS yönteminin kist hidatik ameliyatında dünyada ilk kez uygulandığını'' söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Karabıçak, uzun süredir
karın ağrısı şikayetiyle kendilerine başvuran 71 yaşındaki Saliha Al adlı hastanın çekilen bilgisayarlı tomografisinde karaciğerinde 5 santimetre büyüklüğünde ''kist hidatik'' tespit edildiğini belirtti.
Hastalığın, kedi, köpek ve benzeri hayvanların bağırsaklarında yaşayan parazitlerin insan vücuduna girmesi sonucu oluştuğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Karabıçak, hastalığın
tedavisinde iki yöntemin kullanıldığını, bunlardan ilkinin açık cerrahi
operasyon yöntemiyle, diğerinin ise kistin bulunduğu kesenin içinin boşaltılarak parazitlerin dışarı çıkarılmasıyla yapıldığını anlattı.
Uyguladığı SILS yönteminin operasyon sırasında büyük
tehlike oluşturduğu, bu nedenle bu zamana kadar
tercih edilmediğini söyleyen Karabıçak, şunları kaydetti:
''Uzun süre karın ağrısı şikayetiyle bize başvuran hastamıza yaptığımız tetkiklerinde karaciğerinde kist hidatik denilen hastalığın olduğunu saptadık. Hastanın çekilen bilgisayarlı tomografilerinde ve diğer filmlerinde kistin SILS denilen yöntemle çıkarılabileceğine karar verdik. SILS yöntemini hastaya uyguladık ve bunun yerine yapacağımız açık cerrahi operasyondan daha kısa sürede ameliyatı tamamladık. Kullandığımız yöntemi bu hastalıkta dünyada ilk kez uyguladık. Bu kistin alınması için yapılan açık ameliyatlar en az 2,5-3 saat sürer, fakat biz 70 dakikada ameliyatı bitirdik ve hastanın ameliyat sonrası yaşayacağı şiddetli ağrı ve uzun süren tedavi sürecini oldukça kısaltmış olduk. Normal şartlarda böyle bir kisti aldıran hasta en az 10-15 gün dinlenmek zorundadır, hemen ayağa kalkamaz, ancak SILS yöntemini uyguladığımız hasta ameliyatın hemen ertesi günü ayağa kalkabildi.''
Kist hidatik hastalığının Türkiye'de sık görüldüğünü belirten Karabıçak, hastalığın genellikle karaciğerde geliştiğini söyledi.
Karabıçak, hastalığın tedavisinde kullanılan ve kistin bulunduğu kesenin içinin boşaltılmasıyla yapılan diğer yöntemin tercih edilmediğine işaret ederek, şöyle devam etti:
''Bu kistin tedavisinde kullanılan bir diğer yol da cerrahi müdahale yapılmadan kistin bulunduğu kesenin içinin boşaltılması, parazitlerden temizlenmesi. Ancak bu yöntem kistin daha sonra hastanın organında yeniden oluşabileceği korkusuyla fazla tercih edilmiyor. Çünkü kistin kesesi, duvarı, hastanın organında kalmaya devam ediyor. Hastanın daha sonra
kontrol için yaptırdığı testlerde kistin duvarı göründüğü için, her zaman kistin yenilenmiş olabileceği şüphesi yaşanıyor.''
Karabıçak, Avustralya'da eylül ayında gerçekleştirilecek
Asya Pasifik Karaciğer Safra Yolları Cerrahi Kongresi'ne katılacağını ve bu kongrede SILS yönteminin uygulandığı ameliyata ilişkin bir sunum yapacağını belirtti.
Yrd. Doç. Dr. İlhan Karabıçak, ayrıca önümüzdeki aylarda OMÜ'de Karaciğer Ünitesi kurulacağını bildirdi.
(NEV-DLK-SEM)31.05.2011 14:30:19