Bartın ile
Almanya'nın Lünen
kenti arasında ''kardeş şehir'' protokolü düzenlenen törenle
imzalandı.
Bartın
Valisi İsa Küçük, törende yaptığı konuşmada, Alman halkıyla Türklerin yüzyıllardır birbirlerini çok y
akından tanıdıklarını ve iki
ülke arasındaki bağların
sivil toplum kuruluşlarının da katkısıyla önemli derecede arttığını söyledi.
1999'da AB üyeleri tarafından
aday kabul edilen
Türkiye'nin, 2005 yılında tam üyelik müzakerelerine başladığını anlatan Vali Küçük, ''Bu uluslararası imza töreni ile Bartın AB'nin kapısından girmiştir. Bana göre şimdiye kadar daha güzeli söylenmemiş ve yüzyıllar önce Yunus Emre'nin söylediği bir sözü paylaşmak istiyorum. Gelin tanış olalım, İşi kolay kılalım, Sevelim sevilelim, dünya kimse kalmaz'' dedi.
Lünen
Milletvekili-Türk ve Alman Dostlukları Derneği Başkanı Rainer Schmeltzer de hayatlarının her döneminde Türklerle beraber olduklarını ve parlamentolarında Türk kökenli milletvekillerinin de bulunduğunu anımsattı.
Kardeş şehir anlaşması ile sosyal, kültürel, sportif ve ekonomi alanında
işbirliği yapmak istediklerini belirten Schmeltzer, ''Bu
imza töreni ile uluslararası bir adım atmış oluyoruz. İmza töreni için çok çalıştık, sizlerde çok uğraş verdiniz. Biz Bartın Belediye Başkanı
Cemal Akın'ı derneğimizin onur üyesi yapıyoruz'' diye konuştu.
Lünen Belediye Başkanı Hans Wilhem Stodollick de Lünen ve Bartın arasındaki dostane ilişkinin kendileri için bir gönül meselesi olduğunu belirtti.
Lünen'in Bartın gibi uzun tarihiyle cazip şehir olduğunu ve bu tarihin kesin olarak Türk kökenli vatandaşlarca şekillendiğini kaydeden Stodollick, şöyle konuştu:
''Lünen, yüzyılı aşkın süredir maden kentiydi. Kömürün çıkarılması ve işlenmesi birçok insan için iş kaynağıydı.
Madenler açıkken Türkiye'den özellikle de
Karadeniz yöresinden ve Bartın'dan birçok
misafir işçi geldi, Lünenlilerle birlikte omuz omuza çalıştı. Lünen'in belli bir
refah seviyesine ulaşabilmesini onların gösterdikleri bu performansa da borçluyuz. Bugün her 10 Lünenliden biri Türk kökenlidir. Bu insanlar, kentimizdeki hayatı zenginleştiriyorlar.''
Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da, 1. Dünya Savaşı'nda aynı cephelerde yer alarak kader birlikteliği yaşayan Türk-Alman dostluğunun 1960'lı yıllarda Türkiye'den işçi göçü ile sürdüğünü belirterek, şöyle konuştu:
''İşte bu dostluktan aldığımız güç ve cesaret bizleri 10 bin Türk vatandaşın yaşadığı 90 bin nüfuslu Lünen kenti ile kardeş şehir olmaya yöneltmiştir. Karşılıklı ziyaretlerde iki kent birbirini tanıma sürecini yaşarken, özellikle Lünen'de yaşayan Alman gençlerin, Türkiye hakkında hiç bilgi sahibi olmadığı ya da uluslararası kamuoyunda Türkiye hakkında sözde iddiaların gölgesinde yanlış bilgilerle kendilerince yargı oluşturdukları gözlenmiştir. Bartın'da bulunan bu gençler, olumsuz yargılarını boşa çıkaran manzaralarla karşılaşmış, Türkiye hakkındaki bulanık olan sezgi ve bilgilerini ülkemiz lehine netleştirmişlerdir. İşte bu durum, yerel işbirliklerinin uluslararası ilişkilere ne derece katkı sağlayacağını çok net ortaya koymaktadır.''
Konuşmaların ardından Stodollick ile Akın, Bartın-Lünen Kardeş Şehir protokolünü imzaladı, Alman heyete plaket ile Bartın yöresine özgü hediyeler verildi.
(SB-NER-YLZ)26.05.2011 17:34:09