2011 -
Adalet Bakanlığı'na bağlı
Kastamonu E Tipi Kapalı ve Açık
Cezaevi, açılan meslek edindirme kurslarıyla
mahkumları iş sahibi yapıyor.
Yöresel çarşaf bağı d
okuma, erkekler için el dokuması, ahşap oymacılık, aşçılık,
Kuran okuma, bilgisayar, resim kursları olmak üzere meslek edindirme ve sosyo-kültürel kurslarda 170 mahkum eğitim alarak bir meslek sahibi oluyor.
Adalet Bakanlığı'nın genelgeleri doğrultusunda Kastamonu E Tipi Kapalı ve Açık
Cezaevi'ndeki mesleki eğitim uygulamaları kapsamında cezaevi
fabrika gibi çalışmaya başladı.
Kastamonu E Tipi Kapalı Cezaevi Müdürü Kemal Tuncer, Cezaevi
reformu çalışmaları kapsamında Kastamonu Cezaevi'nde birçok yeniliklerin yapıldığını ve çalışmalarla hükümlü ve
tutukluların boş oturan değil, çalışan, üreten, öğrenen, meslek edinen, suçtan arınmış topluma uyum sağlayan bireyler olmalarının hedeflendiğini kaydetti.
Tuncer, şunları söyledi:
''Kapalı Ceza İnfaz Kurumları, Adalet Bakanlığı Tevfik Evleri Genel Müdürlüğü'nün 2000 yılında yapmış olduğu '
Hayata Dönüş' operasyonundan sonra devlet hakimiyetinin tam olarak sağlandığı kurumlar haline geldi. Eski zihniyette, örneğin 10 yıl ceza
infaz kurumunda kalan bir kişi
tahliye olduğunda elinde herhangi bir mesleği ya da ceza infaz kurumunda aldığı bir eğitim olmadığı için suç işlediği haliyle tekrar topluma salınırdı. Yeni anlayışta suç işleyen kişi toplumun ceza infaz kurumuna göndermiş olduğu bir emanet olarak algılanıyor. Biz bu kişiyi ceza infaz kurumunda mümkün olan bütün eğitimlerden geçiriyoruz.
Meslek edindirme kursları, sosyo-kültürel faaliyetlerle ilgili kurslar ile işleyerek tahliye olduğu zaman tekrar toplumun bir parçası olmalarını sağlamaya çalışıyoruz.''
Tuncer, şu an cezaevinde bulunan 104 kişinin öğrenci olduğunu belirterek, bu öğrencilerden 26'sının Açık İlk
öğretim Okulu'na, 56'sının Açık İlköğretim Lisesi'ne, 22'sinin ise
Açık Öğretim Fakültesi'ne devam ettiğini söyledi.
-170
kursiyer-
Kemal Tuncer, Ceza İnfaz Kurumumuzda çeşitli dallarda 8 tane meslek edindirme kursunun bulunduğunu ve toplam 120 kişinin bu kurslara, 50 kişinin de resim kursu gibi kurslara devam ettiğini kaydetti.
Kurslar sayesinde kişilerin sürekli koğuşunda kalmaktan ziyade toplumun içine karıştığını ifade eden Tuncer, hiçbir mesleği ve işi olmayan kursiyerin kursa devam etmeleri halinde kurs bitiminde dışarıda bir
iş yeri açabilecek şekilde eğitim alabildiğini kaydetti.
Kurs öğreticilerini Halk Eğitim Müdürlüğü'nden temin ettiklerini belirten Tuncer,
İŞKUR Kastamonu İl Müdürlüğü ile de yaptıkları projeler bulunduğunu ve bu projelerde İŞKUR'un kendilerine finansal olarak
destek sağladığını vurguladı.
-Mahkumlar kurstan keyif alıyorlar-
Çarşaf dokuma kursu kursiyerlerinden Kemal Aslan, cezaevi yönetimin açtığı kursta yöresel çarşaf dokumasını öğrendiklerini, Kastamonulu olmasına rağmen dokuma hakkında daha önce pek fazla bilgi sahibi olmamasına rağmen cezaevinde açılan bu kursa katılmaktan mutluluk duyduğunu ve çarşaf dokumasının çok keyifli bir iş olduğunu belirtti.
Meslek sahibi olarak buradan ayrılmak istiyoruz diyen Aslan, ''Kursa geldiğimizde koğuşlardaki sıkıcı, stresten de uzaklaşıp kendimizi motive ediyoruz. Ve bu stresten arınmış oluyoruz. Bu kursu açan cezaevi yönetimine ve öğreticilerimize teşekkür ediyorum'' dedi.
Ahşap oymacılık kursu kursiyerlerinden Gültekin Halıcı'da mesleğinin mobilyacı olduğunu ve bu nedenle elinden geldiği kadar kendisinin de arkadaşlarına yardımcı olduğunu belirtti.
Tutuklu ve hükümlülere yöresel çarşaf bağı kursu eğitimi veren kurs öğretmeni Sevilay Yüceerik de ölmeye yüz tutmuş bir sanat olan yöresel çarşaf bağı kursunu Kastamonu
Halk Eğitim Merkezi ile Kastamonu E Tipi Kapalı Cezaevi'nini ortaklaşa açtığını belirterek, 16 kursiyerin bu sanatı öğrenmek için var güçleriyle çaba sarf ettiklerini kaydetti.
Yöresel çarşaf bağı kursiyerlerinden 55 yaşındaki Ayşe Dev de arkadaşlarıyla kursta çok güzel
vakit geçirdiklerini ve torununun çeyizine şimdiden çarşaf bağı yapmaya başladığını dile getirdi.
(MSK-MT-İS-YSA-MTN)02.10.2011 14:19:51