Mehmet Tuğcu - Teşvik kapsamındaki iller arasında yer alan
Kastamonu'da, son yıllarda
işsizlik oranı Türkiye'nin gerisinde kalırken, istihdama katılma oranı da Türkiye geneline göre artış gösterdi.
İş-Kur Kastamonu İl Müdürü Adnan
Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kastamonu'da işsizlik olmadığını, çalışmak isteyen herkese alternatif iş sunabildiklerini ancak, işyeri tercihi yapanlar için yani bir kamu işi arayanlar için bu olgunun kısmen geçerli olduğunu söyledi.
''Ben evime ekmek götürmek istiyorum işsizim, yapabileceğim işler bunlar'' diyen herkese
iş imkanı sağlayabildiklerini anlatan Arslan, kişinin mesleği uygun değilse de en kısa zamanda
işgücü yetiştirme kursları aracılığıyla mesleki bilgi ve beceri kazandırmak suretiyle bu kişileri istihdama dahil ettiklerini, İş-Kur Genel Müdürlüğü'nün sağladığı imkanlar ölçüsünde de iş gücü yetiştirme konusunda herhangi bir kaynak sorunlarının bulunmadığını bildirdi.
-''İŞSİZLİKTE TÜRKİYE RAKAMLARININ ALTINDAYIZ''-
İşsizlik ve istihdamın Türkiye'nin ve dünyanın en önemli sorunlarından biri olduğunu anımsatan Arslan, Kastamonu'nun işsizlik konusundaki rakamlarının Türkiye rakamlarının çok altında olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
''Örneğin işsizlik oranı
ülke genelinde 11,9 iken
TÜİK verilerine göre Kastamonu'da 6,4 oranında.
İstihdama katılma oranı ise Türkiye genelinde yüzde 43, Kastamonu'da yüzde 56,3 oranındadır. Genel olarak baktığımızda ise ülkedeki işsizlik oranlarına göre ilimizde işsizlik oranı hayli düşük görünüyor. İşsizlik oranlarının düşük olması, bu konudaki çalışmalarımızın aksaması anlamına gelmemektedir. Bu konuda mevcut işsizliği de en aşağıya çekmek için bütün enstrümanlarımızı ve kurum hizmetlerini kullanarak, hizmetlerimizi en yaygın şekilde vermeye çalışıyoruz.
Örneğin, iş ve
işçi bulma çalışmalarımız konusunda bütün hemşehrilerimizin mevcut ihtiyaçlarını tespit ederek, bunların bir an önce karşılanması için mevcut iş arayanların iş yerlerine gönderilmesi ya da aranan meslekten
eleman bulunamaz ise işçi yetiştirme kurslarıyla istenen mesleklerde eleman yetiştirerek işyerlerinin ihtiyaçlarını karşılamak başlıca çalışmalarımız arasında yer alıyor. Dolayısıyla mevcut işsizlerimizi işe yerleştirme gibi hizmetlerimiz devam etmekte. Aynı zamanda kurumumuz uyguladığı programlarla, staj programlarıyla da işçilerimiz ve işverenlerimizi buluşturarak en kısa yoldan istihdamlarını gerçekleştirmeye çalışıyoruz.''
Bununla birlikte hükümet politikası çerçevesinde uygulanan UMEN projelerinin de ciddi şekilde devam ettiğine değinen Arslan, şöyle devam etti:
''Geçtiğimiz günlerde ilimizde yapılan istihdam fuarında Sayın Valimizin de destekleriyle bir stant açarak, işverenlerimizin işçi ihtiyaçlarını tespit edecek bir çalışma yaptık. Tespit edilen yaklaşık 52 açık işi karşılamak üzere hemen harekete geçtik. Bunların bir kısmını mevcut iş arayanlardan karşılamak suretiyle bir kısmını da ileriye dönük işgücü yetiştirme kursları açmak suretiyle karşılamaya çalıştık. Bütün vatandaşlarımıza bire bir ulaşarak 1600'ün üzerindeki işyeriyle birebir temas kurarak açıkları kapatmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız iş piyasası analizinde de KUZKA kapsamında bu iş yerlerimizin genel profilini çıkardık. Bu konuda çalışmalarımız süratle devam ediyor.''
-''İLK 6 AYDA BELİRLENEN RAKAMLARIN ÜZERİNDEYİZ''-
2011 yılının ilk altı ayında belirledikleri hedeflerin üzerine ulaştıklarını vurgulayan Arslan, kendilerinin hedefi ihtiyaçla orantıladıklarını, ihtiyaç olduğu müddetçe verilen hedeflere ulaşmaya çalışacaklarını ve asıl hedeflerinin en düşük işsizliğin Kastamonu ilinde gerçekleşmesi olduğunu bildirdi.
-TEŞVİKLER İŞSİZLİĞİ AZALTTI-
Teşvik Yasası'nın olumlu sonuçlarının da Kastamonu'ya yansıdığını belirten Arslan, bu yasayla ilgili olumlu yada olumsuz sonuçların İş-Kur'a yansıdığını, iş arayanlar ve işverenlerin verilen
teşviklerin artmasıyla işçi arayan işyeri sayılarında ciddi oranda artış gözlendiğini kaydetti.
Teşvik Yasası'nın yürürlüğü girmesiyle birlikte işini geliştirenlerin işçi aramasıyla bunu hissettiklerini söyleyen Arslan, sözlerini şöyle tamamladı:
''Ayrıca,
KOSGEB ile
işbirliği yaparak açtıkları
girişimcilik kurslarımızla da şuana kadar 225 kişiye girişimcilik belgesi verdik. Bu 225 kişiden yüzde 10'u bile gerçek anlamda girişimci olsa bu 25
iş yeri yapar. Bu da zaten ciddi bir istihdam potansiyeli yaratıyor. Kastamonu'da 3 yıl önce 50 kişiden fazla işçi çalıştıran iş yeri sayısı yüzde 30 civarında iken şimdi yüzde 65 civarında.
İşyeri sayılarına bakarsak Kastamonu'daki
büyüme ortaya çıkmış olur. Nihayetinde son birkaç yıl içerisinde dahi, önemli bir derecede istihdam artışı var. Bizim işe yerleştirme sayılarımızda önemli bir artış olduğunu söyleyebiliriz.
Kastamonu olarak
Karadeniz Bölgesi'nde istatiksel rakamlara baktığımızda gerek işe yerleştirme sayılarında gerekse iş gücü yetiştirme sayılarımızda çok sayıda ilimizin önünde olduğumuzu söyleyebiliriz. İşsizliği tamamen ortadan kaldırma şansımız yok. Ancak mevcut potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilerek istihdamın en alt seviyeye getirilmesi konusunda hiçbir aksaklığa meydan vermeden devletin sağladığı kurum kaynaklarını vatandaş lehine en iyi şekilde kullanıldığını söyleyebilirim.''
(MSK-MT-YÜC-OSM)16.09.2011 11:51:48