Önder Felek - Türkiye'de kavun üretiminde önde gelen Konya'nın Çumra ilçesinde,
Ramazan nedeniyle kavun talebinde yüzde 50'ye varan artış yaşandığı bildirildi.
Çumra Gıda,
Tarım ve
Hayvancılık İlçe Müdürü Üzeyir Arık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çumra'da iyi kalitede ve lezzetli kavun üretildiğini, ilçenin özellikle son yıllarda yapılan atılımla kavun üretiminde adından sıkça söz ettirdiğini belirtti.
Çumra kavununun kendine has tadı ve aromasıyla bir
marka haline geldiğini, bu markanın tüm Türkiye'de bilindiğini ifade eden Arık, geçen yıl
fiyatların yüksek olması nedeniyle bu yıl ekim alanlarında yüzde 25'e varan artış yaşandığını ve ekim alanlarının 4 bin dekardan 5 bin dekara yükseldiğini söyledi.
Arık, ekili alanların yüzde 80'inde ''
hibrit'' çeşidinin yetiştirildiğini dile getirerek, ''Verimi, kalitesi ve homojen yapısı nedeniyle çiftçilerimiz bu kavunu
tercih ediyor. Yine ekili alanların önemli bir bölümünde Çumra'ya özgü kışlık kavun da yetiştiriliyor. Çok az da olsa 'kara kavun' ve 'çini kızı' gibi çeşitlerin de ekimi devam ediyor'' dedi.
İlçede kavun hasadının
Ağustos ayının ilk haftası başladığını ve
Ekim sonuna kadar devam ettiğini anlatan Arık, bu yıl 25 bin ton rekolte beklediklerini belirtti.
Arık, hasat döneminin Ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle talep artışı yaşandığını, bu durumun çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Yaz aylarına denk gelen Ramazan nedeniyle
meyve tüketiminde artış söz konusu. Özellikle kavun ve
karpuz iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bu nedenle kavun talebinde Ramazanla birlikte yüzde 50'ye varan talep artışı yaşanıyor. Üreticinin yüzü gülüyor. Fiyatlar ise tarlada 30-50
kuruş aralığında seyrediyor. 70-80 kuruş aralığında olan perakende
satış fiyatının Ramazan sonrası bir miktar düşeceğini tahmin ediyorum.''
Kavunun geçen yıl aşırı sıcaklardan olumsuz etkilendiğini belirten Arık, bu yıl yağışların ve sıcaklıklarının istenilen seviyede olmasının kavunun lezzetinde artışa neden olacağını söyledi.
-ÖRTÜ ALTI ÜRETİM-
Arık, ilçede son yıllarda
örtü altı kavun yetiştiriciliğinin başladığını ve her geçen yıl yaygınlaştığını da anlatarak, ''Örtü altı üretimin avantajı, ürünün, sahil bölgelerinde üretimin sona erdiği dönemde yani ara boşlukta piyasaya çıkması. Bu nedenle üretici açısından fiyat olarak oldukça avantajlı. Gelecek yıllarda ilçede örtü altı üretimin daha da yaygınlaşmasını bekliyoruz'' diye konuştu.
(ÖND-MRS-TLN)10.08.2011 12:00:04