2011 – Kilis
Tarım İl Müdürü Ali
Eker, Türkiye'de arıcılığın ulusal ekonomiye önemli katkı sağlayan bir tarımsal
üretim dalı olduğunu, bal arılarının bal üretimi yanında bitkisel üretimde de tozlaşma yaparken sağlıklı
ilaçlama yapılması gerektiğini, aksi takdirde zehirlenebileceklerini bildirdi.
Eker, yaptığı açıklamada, arıcılığın kullanılan zirai mücadele ilaçları nedeniyle zarar görmemesi açısından; Zirai mücadele ilaçlarının kullanımından önce muhtarlıklar veya üreticiler aracılığıyla arı üreticilerinin ilaçlamadan en az bir hafta önce haberdar edilerek gerekli önlemler alındıktan sonra ilaçlamaların yapılması gerektiğini belirtti.
Zirai mücadele ilaçlarından meydana gelen zehirlenme olaylarının genellikle bilgisizlik, dikkatsizlik ve önemsememe sonucu ortaya çıktığına dikkati çeken Eker, bunun önüne geçebilmek için çok dikkatli davranmalı ve bazı önlemler alınması gerektiğini ifade etti.
Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Tarım İl Müdürlüğümüz Çiftçi Eğitim ve Yayım Şubesi olarak biz de
çiftçi sohbetlerimizde bu konuyu işlemekteyiz.
Zirai mücadele ilaçlarından zehirlenme olayları sadece ilaçlama sırasında olmuyor. Bazı üreticilerimizin zirai mücadele ilaçlarının bit, pire öldürmek için baş veya vücuda sürüldüğünü, hayvanlarda kullandığını duyuyoruz. Bu durum, zehirli bir maddenin doğrudan
vücut ile temas etmesine neden olmaktadır ve son derece tehlikelidir. Çünkü zirai mücadele ilaçlarının deriden vücudun içine girmesi çok kolaydır.
Dikkatsizlik sonucu ve özellikle de başka şişelerin içine konulan zirai mücadele ilaçlarının yemeklerde yağ, su veya tuz yerine kullanıldığını veya içildiğini ve çok acı sonuçlar verdiğini
radyo ve TV;de dinliyor gazetelerden okuyoruz.''
Eker, ''zirai mücadele ilaçları sadece ve sadece bitkilerde ve bitkisel ürünlerde uygun zamanda, uygun dozda ve çevremizi ilaçlama yaptığımıza dair bilgilendirerek kullanılır. Bu usul ve esaslar dışında kullanılması son derece sakıncalı ve tehlikelidir'' diye konuştu.
(DEM-MRT-NÖZ)18.07.2011 14:46:55