13 yıl önce kaybettiği kimliği yüzünden başına gelmedik kalmayan öğretmenin psikolojisi bozuldu.
Hatay'ın
İskenderun İlçesi Şemsettin Mursaloğlu Lisesi'nde
öğretmenlik yaparken kimliğini kaybeden
Cemal Aydın, yakasını
mahkeme,
vergi daireleri ve bankalardan bir türlü kurtaramıyor.
Öğretmenlikte 25. yılını dolduran ve halen
Adana Büyük
Selçuklu Anadolu Lisesi'nde bu görevi yürüten Aydın, kaybettiği kimliği nedeniyle başı dertten kurtulamıyor.
Eylül 1998'de İskenderun'da nüfus cüzdanını kaybeden Aydın'a bir süre sonra
karşılıksız çek verdiği iddiasıyla hakkında icra takibi başlatıldı. Öğretmen Aydın, eğitim–
öğretim hizmetinin yanında
İzmir Bergama'da sadece 'fotoğrafı' değiştirilmiş kimlik bilgileriyle açılan işyeri adına kesilmiş çeklerin kendisine ait olmadığını ispatlamak için hukuk mücadelesi veriyor.
Yeni kimlik alabilmek için gazeteye 'kayıp ilanı' verip
Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunan Aydın alacaklılara karşı
itiraz davası açtı. İzmir 14. Asliye
Ceza ve 10'uncu Asliye Ceza Mahkemeleri'nde görülen iki davada yapılan bilirkişi incelemesinde çeklerin üzerindeki imzanın Cemal Aydın'a ait olmadığı tespit edildi. 1999 ve 2000'de iki mahkeme bu doğrultuda öğretmenin 'karşılıksız çek düzenlemek' suçundan
beraatına karar verdi.
TAM YAKAMI KURTARDIM DERKEN
"Bu meseleden yakamı kurtardım" diyen Aydın, tam 10 yıl sonra benzer bir meseleyle karşı karşıya kalınca ne yapacağını şaşırdı. Geçtiğimiz yaz Adana'da bankada maaşını çekmeye giden Aydın, Bergama'da üzerinde kayıtlı görülen işyerinin 4 bin 100 TL'lik vergisini ödemediği gerekçesiyle bu kez 'e-haciz' ile karşılaştı. Maaşının üzerindeki haczin kaldırılması için Aydın, aracını ipotek etti. Sonra elindeki mahkeme kararıyla
mükellef olarak görüldüğü Bergama Vergi Dairesi'ne itirazda bulundu. Buradan bir sonuç alamayan öğretmen, Gelirler İdaresi Başkanlığı'na müracaat etti. Ancak kendisine mahkeme kararıyla borcun silinebileceği bildirildi. Aydın şimdi haklılığını ispatlamak için başvurduğu İzmir Vergi Mahkemesi'nden lehine kararın çıkmasını bekliyor.
Kaybolan nüfus cüzdanının üzerine fotoğrafını yapıştıran şahsın İzmir Bergama'da tuhafiyecilik yaptığını belirten Aydın, bankadan ismine alınan çeklerin karşılıksız çıkmasıyla olayın farkına vardığını söyledi. Kimliğindeki fotoğrafın ve imzanın kendisine ait olmayan kimlik ve çeklerle ilgili mahkeme tarafından aklandığını ifade eden Aydın, "İzmir Asliye Ceza Mahkemeleri'nin lehime verdiği kararın üzerinden 10 yılı aşkın süre geçti. Ben bu işten kurtuldum derken, geçtiğimiz yaz 'e–haciz' yöntemiyle bankadaki hesaplarıma el konuldu. Sistemde vergisini ödemeyen mükellef olarak görülüyorum. Maaşımı çekebilmek için otomobilime ipotek konuldu. Vergi İdaresi'ne çeklerle ilgili mahkemenin verdiği 'beraat' kararlarına rağmen derdimi anlatamadım. Şimdi İzmir Vergi Mahkemesi'nin sonucunu bekliyorum." dedi. Üç çocuk babası Aydın, kaybettiği kimliği nedeniyle başına gelenlerden dolayı psikolojinin bozulduğunu vurguladı.
KİMLİK DEYİP GEÇMEYİN
Hayatında hiç Bergama'yı görmediğini ve öğretmenlik mesleğinin dışında bir işle uğraşmadığına dair
Milli Eğitim Müdürlüğü'ndeki kayıtları mahkemeye sunduğunu hatırlatan Aydın, şunları söyledi: "Ama bir türlü
mağduriyetimin sonu gelmedi. Bir dolandırıcının kayıp kimliğime fotoğrafını yapıştırıp bir
takım işlemlerin yapılması hayat düzenimi altüst etti. Lütfen vatandaşlar nüfus cüzdanlarına sahip çıksın. Kaybettiklerinde mutlaka gereken işlemleri yapmakta gecikmesin."
Kayıp kimliklerle ilgili sorunların kökten çözülmesi için yeni bir kimlik tipiyle sahibinden başkasının kullanamaması özelliği getirilmesi gerektiğinin altını çizen Cemal Aydın, "O kimlik şifreli olmalı. Sadece sahibi kullanabilmeli. Kayıp ilan versen bile yine mağdur duruma düşüyorsun, teknoloji bu kadar ilerlemişken. Herkes kimliğin bana ait olmadığını biliyor. Ama mevzuat gereği yakanı kurtaramıyorsun." şeklinde konuştu.