Elif Koçak -
Tiyatro dünyasında ''hocaların hocası'' lakabıyla tanınan Prof. Dr. Sevda Şener, meslek yaşamı boyunca okuduğu, araştırma yaptığı tiyatro kitaplarını,
Devlet Tiyatroları Refik Ahmet Sevengil Tiyatro
Kütüphanesine bağışladı.
Ankara Üniversitesi Dil ve
Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölüm başkanlığından 1995 yılında
emekli olan Prof. Dr. Sevda Şener, kitapların kütüphane yetkililerine tesliminden önce AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi,
İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden 1956 yılında
mezun olduğunu belirten Şener, 2 yıl sonra aynı okulda açılan Tiyatro Bölümü'nde asistan olarak göreve başladığını söyledi.
Emekliliğinin ardından çeşitli üniversitelerde dersler verdiğini anlatan Şener,
arşivinde tiyatro ile ilgili birçok kitap bulunduğunu belirtti.
Kitapların hepsini meslek yaşamı süresince okuduğunu ifade eden Şener, ''Bu birikimin yararlı olacağı düşüncesiyle Devlet Tiyatrolarının yeni açılan Refik Ahmet Sevengil Tiyatro Kütüphanesi'ne verme kararı aldım'' dedi.
Günümüzde kurulan uydu kentlerin içinde birçok ayrıntının düşünüldüğünü,
alışveriş merkezleri,
spor alanları gibi mekanların bulunduğunu dile getiren Şener, ''Ancak kimse kitaplıktan, konser salonunda, tiyatrodan söz etmiyor. Keşke yeni yapılacak yerleşim birimlerinin hepsinde birer kitaplık olsa. Maalesef böyle bir bilinç uyanmadı'' diye konuştu.
Devlet Tiyatrolarının kütüphanesine konulacak kitapların çoğunun
İngilizce olduğunu kaydeden Şener, şunları söyledi:
''İyi kaynakların çoğu İngilizce. Tiyatro ve sanat teorisi kitaplarının yanı sıra tiyatro
eleştirisi ile tarihi konusunda bulunabilecek iyi bir birikimim var. Antik tiyatro üzerine çok kitaplarım var. Bunları ben okudum, meraklıları okusun istiyorum. Bu birikim kaynak oluşturabilir. Kimi kitapları bulamamışım fotokopi çektirip ciltleştirerek saklamışım. Ayrıca birçok oyun var İngilizce,
Türkçe. Bizim yazarlarımızın oyunlarının bir bölümünü sakladım, hala bazı inceleme ve araştırmalar yapıyorum. Devlet Tiyatroları kütüphanesine yaklaşık 900 kitap verdim. Burası bir ihtisas kütüphanesi, çok güzel düzenlenmiş. Özenerek yapılmış bir kütüphane. Benim kitaplarım da konularına göre tasnif edilirse ulaşılması daha kolay olacaktır. Kütüphanede Devlet Tiyatrolarında oynanmış neredeyse tüm eserlere ilişkin bilgi bulabiliyorsunuz. Çoğunun videoları da mevcut.
Oyunla ilgili bilgileri alıp, videoları izleyebilirsiniz. Çok iyi bir iş yapmışlar umarım devam ettirirler.''
-PROF. DR. SEVDA ŞENER-
Yazar ve araştırmacı Prof. Dr. Sevda Şener, 1928 yılında İstanbul'da doğdu. İlköğrenimini Anadolu'nun çeşitli il ve ilçelerindeki devlet okullarında, orta öğrenimini Ankara Maarif Koleji ve
Eskişehir Lisesi'nde yapan Şener, 1950'de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF) İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Bir süre Anadolu'da görev yaptıktan sonra açılan sınavı kazanarak DTCF'de açılan Tiyatro Enstitüsü'ne asistan olarak başlayan Şener, 1962'de doktor, 1967'de doçent, 1972'de
profesör unvanlarını aldı.
Tiyatro bilimi konusunda bilgisini geliştirmek üzere Bristol Üniversitesi'nin Dram Bölümü'nde iki dönem,
Viyana Üniversitesi Tiyatro Bilimi Enstitüsü'nde de bir dönem
seminerlere ve derslere katılan Şener, 1995'te DTCF Tiyatro Bölüm Başkanlığı görevinden emekli oldu.
Birçok ilde, üniversiteler ve çeşitli kültür, sanat kurum ve kuruluşlarının düzenlediği sempozyum, seminer, panel ve açık oturumlara katılan konferanslar veren Şener, tiyatro kuramları, dramaturji, eleştiri kuramları,
estetik, çağdaş sanat,
modern ve modern sonrası tiyatro konularında eğitmenlik yaptı.
Yapıtlarında titiz gerçekçi ve akıcı bir dil ile Türk Tiyatrosu'nun dönemlerini işleyen Şener, tiyatro tarihini, kuramlarını ve akımlarını okurlara sundu.
Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanmış çok sayıda araştırma, inceleme, eleştiri yazıları, makaleleri, bildirileri olan Şener'in çeşitli dallarda da ödülleri bulunuyor.
-DEVLET TİYATROLARI REFİK AHMET SEVENGİL TİYATRO KÜTÜPHANESİ-
Ulus'taki Küçük Tiyatro binasında Haziran ayında açılan Devlet Tiyatroları Refik Ahmet Sevengil Tiyatro Kütüphanesi'nde DT'nin oyun görüntüleri, görsel tüm malzemeleri dijital sistemle arşiv altına alınıyor ve yararlanmak isteyenlerin hizmetine sunuluyor.
Binlerce tiyatro teksti ve kitabın koruma altına alındığı kütüphaneden rejisörler, oyun yazarları, oyuncular, öğrenciler ve tiyatro ile ilgilenen tüm amatör, profesyonel kişiler yararlanabiliyor.
(ELF-JM)06.08.2011 09:54:09