Kütahya'nın
Simav ilçesinde önceki
akşam meydana gelen depremden sonra kısa sürede bölgeye intikal eden Türk
Kızılay'ı ekipleri depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor.
Deprem bölgesinde bugüne kadar yapılanlar hakkında bilgi veren Türk Kızılay'ı Genel Müdürü Ömer Taşlı, vatandaşlara üç öğün yemek verdiklerini yarından itibaren bu sayının 10 bine çıkacağını söyledi. Genel Müdür Taşlı deprem sonrası yapılanlar hakkında şunları söyledi: "İl planlanan sayın bakanımızla birlikte planladığımız 5 bin çadırdı. İlk 48 saat içinde 5 bin çadıra ulaşmayı planladık. Bu çerçevede lojistiğimiz harekete geçti. Şimdiye kadar 4 bin çadıra ulaştık. Bugün de 5 bine tamamlamış olacağız. Bunun yanında da kurulu çadırımız 2 bini aştı. Bu da ortalama 5 kişiden 10 bin nüfus barınma altına alındı demektir. Barınma sorunu çözüldü demektir. Şimdi ihtiyaç git gide azalıyor. Çünkü insanlar evlerine girmeye başladılar. Yüzde 1-2 civarında insan sağlam olan evlerine girmeye başladı. Muhtemelen bu gece daha fazla olacak. Yarın gece daha fazla olacak. Sonuçta oturulması sakıncalı binaların dışındakiler 3-4 gün içinde evlerine dönecekler. Biz de 5 bin çadırı aştığımızda yaklaşık 15-20 bin arası bir nüfusun barınma ihtiyacını karşılayacağız. Ama burada uzun süreli barınma ihtiyacı olacak 3-4 bin kişi çıkacak diye düşünüyoruz. Yaklaşık bir çadır civarında bir çadırla bu sorunu çözmüş olacağız."
Deprem bölgesindeki diğer faaliyetlerini de anlatan Taşlı: "Türkiye'de afet yönetimi ile ilgili stratejik bir plan var. Bu stratejik planda görev dağılımları tanımlanır. Türk Kızılayı'nın görevleri de bellidir. Biz barınma beslenme faaliyetlerimizi yürütürüz afetlerde. Alt yapı ve tuvaletleri belediye yürütür. Kriz yönetimi ve ihtiyaç tespiti yapar. Biz burada barınma ve beslenme ihtiyaçlarını karşılayıp psikososyal
destek de sağlıyoruz. Psikologlarımız burada. Dün 5 bin kişiye her öğünde yemek verdik. Bugün bunu 7 bin 500'e çıkarttık. Bugün de üç öğün öyle vereceğiz. Yarında bu rakamı 10 bine çıkaracağız. Yine üç öğün yemek vereceğiz. Her bir aileyi çadıra psikologlarımız yerleştiriyor. Onlarla onlar muhatap oluyor. Onların o yaşadığı travmayı atlatmasına destek sağlıyoruz." şeklinde konuştu. Taşlı tek tek çadırları dolaşıp depremzedelerle bizzat ilgilenerek ihtiyaçları hakkında bilgi alıyor.
Vatandaşlar Kızılay'ın sağladığı hizmetlerden çok memnun olduklarını söyledi. Bu arada
Dumlupınar Üniversitesi öğrencileri de çadır çadır gezerek, çadır kentin planlaması konusunda
gönüllü olarak yardımcı oluyor. Gönüllü öğrenciler çadırlarda yaşayan vatandaşların sağlık durumları hakkında da bilgi alıp yetkililere bildiriyor.