Kızılırmak Deltası'nda düzenlenen 'foto safari' etkinliğinde yeni bir kuş türü daha tespit edildi. Bölgede daha önce görülen büyük su çulluğu kuşu ise ilk kez fotoğraflandı.
Kızılırmak Deltası'nın, daha etkin bir şekilde tanıtımının sağlanması amacıyla düzenlenen ve 3 gün süren programa ilgi büyük oldu. Yaklaşık 340 kuş türünün fotoğraflanması için bölgede konuşlanan FOKUS, SAMFAD ve TRAKUS üyesi 150 fotoğrafçı, 200 civarında kuş türünün fotoğrafını çekmeyi başardı. Deltada ilk kez görülen
küçük alamecek kuşu ile büyük su çulluğu kuşunun fotoğrafları da çekildi.
Samsun Valisi
Hüseyin Aksoy, bölgedeki güzellikleri
Türkiye ve dünya ile paylaşmak için bu tür etkinliklerin gerçekleştirildiğini söyledi.
Samsun İl
Çevre ve
Orman Müdürü Ömer
Albayrak ise fotoğrafı çekilen küçük alamecek kuşunun ilk kez bölgede tespit edildiğini, daha önce dürbünlerle tespit edilip fotoğraflanamayan büyük su çulluğu kuşunun da bu sefer objektiflerden kaçamadığını ifade etti.
Fotoğraf ve
Kültür Sanat Derneği (FOKUS) Başkanı Mustafa Bülbül, etkinlik sayesinde Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelen fotoğrafçılarla tanışma fırsatı bulduklarını, programın çok verimli geçtiğini belirtti. Kuş fotoğrafı çeken gruplarla fikir alış verişinde bulunduklarını kaydeden Bülbül, "Samsun fotoğraf yönünden çok zengin bir bölgemiz. Kızılırmak Deltası'nda sadece 340 civarında kuş türü tespit edilmiş. Bunların çoğu da burada yaşıyor. Bu kuşlar buraları mekan tutarken, bizim de gelip bunları çekip insanlarla paylaşmamamız düşünülemez. Her fotoğrafseverin, mutlaka buralara uğraması lazım." diye konuştu.
Karadeniz Bölgesi'nde doğallığını koruyan en büyük ve en önemli sulak alanların başında yer alan Kızılırmak Deltası,
Bafra, 19
Mayıs, Alaçam, Yakakent ilçelerini içine alan toplam 56 bin hektar alanı kaplıyor. Deltanın 22 bin hektarlık kısmı 1998'de 'Ramsar alanı', 5 bin 174 hektar genişliğindeki alanı ise 2005'de Bakanlar Kurulu'nca 'yaban hayatı geliştirme sahası' olarak ilan edildi.