Yaz aylarının gelmesi ile bunaltıcı havalarda kapalı mekanların vazgeçilmezi olan klimaların, doğru kullanılmaması halinde çeşitli sağlık sorunlarına neden olabildiği bildirildi.
Mersin Üniversitesi
Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon
Hastalıkları Ana
Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Ali Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fonksiyon ve
fiyat seçeneği her geçen yıl artan klimaların, bunaltıcı sıcaklara karşı serin bir yaz geçirilmesini sağlarken, doğru kullanılmaması durumunda ise çok sayıda hastalığa da davetiye çıkardığını ifade etti.
Hava sıcaklıklarının özellikle kıyı bölgelerde artmasıyla birlikte bugünlerde ev, iş yerleri ve
araçlarda sıkça kullanılan klimanın, havadaki nemi azalttığını ve solunum yollarındaki tüylü hücrelerin çalışmasını engelleyerek bir
takım enfeksiyon hastalıklarına neden olabildiğini anlatan Kaya, ''Ülkemiz, yaz aylarını sıcak geçtiği bir coğrafyada yer alıyor. Bu nedenle sıcakların başlaması ile klima kullanımı da yaygınlaşıyor.
Klima ile ortamın sıcaklığını ayarlayabilmenin belli şartları var. Eğer bu şartlar yerine getirilmeden klima kullanılırsa, çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir'' dedi.
Öncelikle, klimaların bakımlarının mutlaka düzenli olarak yaptırılması gerektiğini vurgulayan Kaya, şöyle devam etti:
''Özellikle belirli aralıklarla temizlenmeyen filtreler, ortama çok sayıda bakterinin salınmasına neden olur. Bu bakterilerin solunması ise ''klima ateşi'' diye bilinen hastalığa yol açabilir. Kirli ve nemsiz hava nedeniyle oluşan bu hastalık,
vücut direncini düşürerek,
halsizlik ve yorgunluk hissi verir.
Filtre temizliği yapılmayan klimalardan solunum yoluyla ortamdaki kişilere geçen hastalık üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Klimaya bağlı gelişebilecek üst solunum yolu enfeksiyonları nezle, grip ve
soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarla kendisini gösterebilir.
Bu tür hastalıklar da orta vadede sinüzit, bademcik iltihabı, dış
kulak iltihabına,
zatürre ve bronşite yol açabilir. Kimi zaman ölümcül zatürre ataklarına bile neden olabilen bu gibi hastalıklardan korunmak için klimamızın bakımını sürekli yaptırmalı ve bulunduğumuz ortamın ısısını 23-24 derece şeklinde ayarlamalıyız. Bu ısı değerlerine sahip klimalar, sağlıklı bir şekilde serinlememizi sağlar.''
-''FELÇ RİSKİNİ ÖNLEMEK İÇİN, ANİ ISI DEĞİŞİMLERİNDEN KAÇININ''
Klimanın üflediği soğuk havanın direkt olarak insanların üzerine gelmesi halinde vücutta tutulmalar, sızlamalar ve ağrılar oluşabileceğine dikkati çeken Kaya, klimalar nedeniyle yaşanılan ani ısı değişimlerinin insan sağlığında istenmeyen sonuçlar doğurabileceğine işaret etti.
Araç kullanan sürücüler ile sıcak olan dış mekanlardan klimalı soğuk alanlara gelen kişilerin çok dikkatli olması gerektiğini belirten Kaya, ''Vücudun direkt klima etkisine girmemesi gerek. Vücut, bulunduğu ortama adapte olmalı. Felç riskini önleyebilmek için, klimaya uzun süre maruz kalmamalı ve bulunduğumuz ortamda ani ısı değişimlerinden kaçınmalıyız'' diye konuştu.
Kaya ayrıca, kullanım şartlarının yerine getirilmesi halinde klimanın artıları olduğunu vurgulayarak,
kalp hastalığı, yüksek
tansiyon ve akciğer hastalığı olan hastalar için klimanın ''hayati önem'' taşıdığını da sözlerine ekledi.
(SRT-ST-ERS-MHD)23.06.2011 10:55:35