Kocaeli Valisi Ercan Topaca,
çevre kirliliğini önlemek için
fabrika bacalarına
elektronik cihazlar taktıklarını söyledi. Topaca, "7 gün, 24 saat fabrikaları izleyebiliyoruz.
Çevreyi kirletenlere cezai uygulamalar yapıyoruz." dedi.
Kocaeli Valisi Topaca, Valilik 100. Yıl Toplantı Salonu'nda çevre kirliliği ile ilgili
basın toplantısı düzenledi. Türkiye'de çevre sorununun 1980'li yıllardan itibaren baş gösterdiğini hatırlatan Topaca, Kocaeli'nde çevre kirliliğine karşı savaş açtıklarını belirtti. Çevre konusunda duyarlı olduklarını ifade eden Topaca, "Her haberi, ihbarı değerlendiriyoruz. Haberler gazetede çıktığı gün arkadaşlara talimat vererek gerekenin yapılmasını söylüyorum. Arkadaşlar durumu bildiklerinde bazen ben söylemede de yapıyorlar, bu da bizim Kocaeli'ne verdiğimiz önemi gözler önüne seriyor." şeklinde konuştu.
Sanayicilerin sadece kârını düşünmenin yanı sıra çevre kirliliği ile ilgili çözüm arayışları içinde de olduğunu ifade eden Topaca, problemlerin çözümü konusunda sanayicilerin devletle iş birliği içinde olduğunun altını çizdi.
Dilovası ile ilgili çıkan haberleri değerlendiren Vali Topaca, çevre sorunun Dilovası'nın sorunu olmadığını, bütün şehri ilgilendirdiğini bildirdi. "Çevre sorunu konusunda Gölcük'ü, Kandıra'yı, Körfez'i, Dilovası'ndan ayrı tutamazsınız." diyen Topaca, "Rakamları gördüğünüzde çevre sorunun sadece Dilovası'ndan ibaret olmadığını görüyorsunuz. Kocaeli'nde çevre kirliliğine çözüm ararken, hadiseye bütüncül ve kapsayıcı bir anlayışla yaklaşamaya çalışıyoruz." ifadesini kullandı.
Vali Ercan Topaca, çevre kirliliğinin önlenmesi için yapılması gereken çalışmaları şöyle dile getirdi: "Çevre düzenlemesi ile ilgili mevzuat değişikliği gerekiyor. Çözüm için toplumsal çevre bilincinin gelişmesi gerekiyor. Yeni teknolojilere uygun yatırımlar gerekiyor. Son olarak da sürekli
izleme ve denetim gerekmektedir."
HER FABRİKAYA ELEKTRONİK İZLEME CİHAZI
Kocaeli'nde arıtma
sistemlerine yapılan yatırımların çok büyük olduğunu kaydeden Topaca, hava kirliliğini ölçen
mobil istasyonların sayısının arttığını belirtti. Topaca, "Kocaeli'ne hava kirliliğini ölçmek için 3 tane daha mobil istasyon geldi. Bunlar
Kocaeli Üniversitesi Teknopark alanına, Marshall ve Dyo
boya fabrikalarının olduğu yerlere kuruldu. Burada havadaki kirliliği ölçerek daha sağlıklı verilerin alınmasını sağlayacak." dedi.
Kocaeli'nde çevreyi kirleten fabrikalar için önlemler almayı sürdürdüklerini ifade eden Vali Topaca, fabrika bacalarına takılan elektronik
ölçüm cihazları ile doğaya salınan atık miktarının 7 gün 24 saat takip edildiğini bildirdi. Elektronik sistemin 27 tesisteki 67 bacaya takıldığını belirten Topaca, "Bacalardaki sistem sayesinde fabrika bacalarından çevreye salınan atığın miktarını görebiliyoruz. Fabrika bacalarına kurulan sistemle bütün gelişmeler online ortamda rahatça izlenebiliyor." şeklinde konuştu. Topaca, çevre kirliliğini önlemek için fabrikaların tesislerinde kapasite artışı yapmasını da engellemeye çalıştıklarını söyledi.
Çevre kirliliği konusunda gerekli hassasiyeti göstermeyen işletmelere gerekli idari yaptırımların uygulandığını ifade eden Topaca, 2011 yılının ilk ayında Dilovası'nda faaliyet gösteren iki
demir-çelik fabrikasına toplam 205 bin 134 lira para cezasının kesildiğini aktardı. Topaca, para cezasının uygulanmasından sonra çevreyi kirletmeye devam eden işletmeleri süresiz olarak kapattıklarını ifade etti.
DİLOVASI'NDA İKİ MAHALLE TAŞINABİLİR
Dilovası
Organize Sanayi Bölgesi(OSB)'ne yakın olan Fatih ve Yeni
yıldız mahallelerinin taşınmasının gündemde olduğunu dile getiren Topaca, "Yeni Yıldız ve Fatih mahalleleri Dilovası OSB'ye yakın. Bundan dolayı bu mahallelerin taşınması için görüşmeler devam ediyor." dedi.
Dilovası'nda ciddi bir
kanser hastalığının olmadığına değinen Topaca, "Dilovası'nda kanser hastalığına yakalandığı ihbarı ile hastaneye başvuran insanların sayısı 2006 yılında 7, 2007'de 13, 2008'de 21, 2009'da 15. Görüldüğü gibi kanser hastalığına yakalanan kişi sayısı ciddi manada değil." diye konuştu.