Konya Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı
Selçuk Öztürk,
Türkiye'nin istikrarlı
para politikasının
krizle mücadelede önemli bir etken olduğunu, fakat bugünkü cari açık riskini tek başına gidermeye yeterli olmadığını bildirdi.
Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde dünyada baş gösteren krizin Türkiye'yi de içine alacağına yönelik söylentilerin arttığını bu konuda farklı görüşlerin ortaya atıldığını belirtti.
AB ülkelerinin ardından ABD'nin de yeni bir kriz dalgası yaşayacağı endişelerinin, Türkiye'de de yeni bir kriz söylentilerini ortaya çıkardığını ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:
''Bu durumu tetikleyen en büyük etkeni cari açık oluşturmaktadır. Bu dönemde ortaya atılan, cari açığın
faiz artırımıyla kapanabileceği gibi ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır. Bu görüş reel
sektöre büyük zarar verecektir. Özel sektörün üretime devam etmesinin önündeki en büyük engel faiz artırımı olur. Ülkemizin istikrarlı para politikası krizle mücadelede önemli bir etkendir, fakat bugünkü cari açık riskini tek başına gidermeye yeterli değildir. Cari açığın düşürülmesi için ithalat-ihracat dengesinin sağlanması gerekli.''
Öztürk, bu dönemde üretime dayalı ihracatın hayati önem taşıdığını vurgulayarak, cari açık ile
büyüme arasındaki ilişkiyi değiştirecek, ihracat ve ithalat arasındaki büyük farkı giderecek tek yolun üretime devam etmek olduğunu bildirdi.
Üretimin ihracata dayalı olmasının büyük önem taşıdığını belirten Öztürk, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
''Üretime devam eden Türkiye, hem cari açık sorununu ortadan kaldıracaktır hem de diğer büyük sorun olan işsizliğe de çözüm olacaktır. Türkiye'nin dünyada devam eden krize karşı alacağı tedbirler, reel sektör temsilcilerinin görüşleri doğrultusunda olmalı. Ülkemiz bu dönemde dünyada baş gösteren krize karşı daha dirençli haldedir. Özellikle bu dönemde büyümeyi sürdürebilirsek gelişmiş ülkelerle aramızdaki gelir farkını kapatabiliriz. Reel sektör temsilcileri birlik içerisinde sorunları iyi teşhis etmeli ve tedbirler alınmalıdır.''
Öztürk, Türkiye'nin faiz ve ithalat lobilerinden etkilenmeden istikrar içerisinde yoluna devam etmesini arzu ettiklerini belirtti.
(RIF-MRS-ŞP)26.07.2011 12:31:59