Kültür ve
Turizm Bakanı
Ertuğrul Günay, Türk sinemasına
yabancı yatırımcıyı getirmek için
teşvik verilmesi gerektiğini, bu konuda
Maliye Bakanlığı ile çalışmalarının bulunduğunu söyledi.
Bakan Günay,
İzmir Sinema Derneğince Swiss Otel
Grand Efes'te düzenlenen toplantıda, son dönemde İzmir'deki çeşitli sanat yapılarının ayağa kaldırılmasıyla ilgili taleplerin geldiğini belirtti.
Kentte uluslararası film festivalinin yapılmasının istendiğini ifade eden Günay, ''Kenar mahallelerde gördüğüm işsizlik sorunlarından, çarpık
kentleşmeden nefes alıp, bir kültür zenginliği olan, engin tarihi olan İzmir'e geldiğimi yavaş yavaş hissetmeye başladım'' dedi.
Türk sinemasının iyiye gittiğini, ABD'den Hindistan'a kadar çeşitli uluslararası yarışmalarda ödüller alındığını, film üretiminin, bunlara paralel olarak sinema
seyircisinin arttığını kaydeden Bakan Günay, 2002-2005 arasında yılda ortalama 10 Türk filmi yapılırken, 2009 ile 2010'da yaklaşık 70'er film yapıldığını söyledi.
Günay, 2005 yılında çıkarılan
yasa ile devletin son 5 yılda sinemaya önemli miktarda kaynak aktardığını dile getirerek, şöyle konuştu:
''Sinema yapımlarına ivme geldi, nitelikli film üretimi arttı. 2000'li yılların başında 2 milyon olan seyirci sayısı 22 milyona çıktı. Yerli film seyircisi sayısı, yabancı film seyirci sayısını geçti. Türk filmlerinin hasılatı da artmaya başladı. Bunun daha fazla olmasını istiyoruz. Sinema çok özel bir alan.
Sanat dalları arasında en kitlesel olanlardan biri. Bir film yapıyorsunuz on yıllarca dünyada dolaşabiliyor.
Bir ülkeyi dünyaya tanıtmak için sinemadan daha etkili bir
araç düşünemiyorum. Sinema yapımını, film üretimini son derece önemsiyorum. Bu alanda bizim mevzuat açısından yapmamız gerekenler var. Teşvik vermemiz gerekir bence. Türk sinemasına yabancı yatırımcıyı da getirmek için teşvik vermek gerekir. Bunu Doğu
Avrupa'da bazı ülkeler yaptı.
Maliye Bakanlığı ile bu konuda çalışmamız var.''
-''İZMİR'E GELENLER İZMİRLİ OLAMAMIŞ''-
Son yıllarda Avrupa ve ABD sinemasının ünlü isimlerinin Türk sinemasına ilgi gösterdiğini vurgulayan Günay, film festivallerinin artık çeşitli illere yayıldığını, bu festivallerin hepsine kaynak ayırmaya çalıştıklarını ifade etti.
Bakan Günay, ''Sanatı ve kültürü
yaşamın içine ne kadar katabilirsek yaşamı o kadar katlanılabilir hale getirebiliriz. Yaşam acımasızdır. İşin içine güzel sanatlar girdiği zaman, yaşam katlanılabilir oluyor'' dedi.
İzmir'in sıradan bir kent olmadığını, evrensel bir dünya şehri olması gerektiği dile getiren Bakan Günay, kentin, 100 yıl önce kültürde taşıdığı ağırlığın şu anda gerisinde bulunduğunu, İzmir'in kültür yapısını yeniden ayağa kaldıracaklarını bildirdi.
Günay, İzmir'e göç edenlerin ''İzmirli olamadığını'' belirterek, ''İzmir;
İstanbul,
Ankara gibi çok göç almış, ama İzmir'e gelenler İzmirli olamamış. Şehir o dokuyu kurmamış, kurulamamış. Bunu yapmakta sanatın çok büyük katkısı olacağını düşünüyorum'' diye konuştu.
-ANTİK KENTLERDE SAHNE SANATI FESTİVALİ-
Yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını anlatan Bakan Günay, ''Ege Antik Kentlerde Sahne Sanatı Festivali. Yaz ayı boyunca
yerli ve yabancı ziyaretçinin bir yandan denize girerken, bir yandan dağ başında
oksijen alırken, zeytinyağlı Ege mutfağını tadarken, yol boyunca Asos'ta ya da Bergama'da, Sart'ta ya da Metropolis'te, Didim'de farklı sanat etkinliklerini de görmesi. Bunun üzerinde çalışıyoruz'' dedi.
Bakan Günay ayrıca
bakanlık yetkililerine İzmir'de uluslararası bir film festivalinin yapımıyla ilgili çalışma yapılması talimatı verdi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı
Nükhet Hotar, toplantıda yaptığı konuşmada, ''İzmir'de helva yapacak malzememiz vardı. Onu yapacak bakan da geldi. El birliği ile
Türkiye genelinde İzmir'in sanat yönünden farkını ortaya koymamız gerekiyor'' diye konuştu.
Toplantıya katılan sinema sanatçısı
Kadir İnanır, Bakan Günay'ın İzmir'de bulunmasının büyük bir şans olduğunu ifade ederek, ''İzmirlilerin Sayın Günay'ın burada olmasını çok iyi kullanması lazım. Sözünü verip de sonra unutan bir kişi değil. İzmir'in bu faydayı çok iyi değerlendirmesi lazım'' dedi.
İzmir Sinema Derneği Başkanı Kayhan Kırmızıgül, dernekleri hakkında bilgi vererek, Uluslararası İzmir Kısa
Film Festivali'ni bu yıl 12. kez gerçekleştireceklerini anlattı.
Kırmızıgül, bu festivalin, alanında Türkiye'nin en büyük organizasyonu olduğunu, 65'den fazla ülkeden filmin bu festivale başvuruda bulunduğunu, İzmir'in
EXPO 2020'ye ev sahipliği yapabilmesi için gayret göstereceklerini kaydetti.
İzmir'de bir film festivali yapılması için adım beklediklerini belirten Kırmızıgül, kendilerine bu konuda
destek olunması gerektiğini sözlerine ekledi.
Kırmızıgül, Bakan Günay'a derneğin simgesi olan kedi heykeli verdi.
(RMZ-BAH-ZVR)26.05.2011 11:43:37