SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, içme suyuna
siyanür karıştığı iddiaları üzerine Dulkadir Köyü'nden alınan su numunelerinin
analizde siyanür,
arsenik, kadmiyum ve antimon seviyesinin yüksek çıktığını bildirdi.
Erdolu, bazı
sendika ve
sivil toplum örgütlerince kurulan
Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu adına, bazı
platform üyelerinin katılımıyla Eğitim-Sen Genel Merkezi toplantı salonunda yaptığı açıklamada, Kütahya Gümüşköy'de bulunan
Eti Gümüş A.Ş. tesislerinde 7 Mayıs'ta meydana gelen
kaza sonucunda gündeme gelen siyanür atık barajının çökmesiyle oluşan çevre felaketinde tehlikenin hala devam ettiğini öne sürdü.
Siyanür zehirlenmesiyle ilgili olguların,
hayvan ölümleri ve yapılan içme suyu analizlerinin sonuçlarının kaygıyı daha da arttırdığını ifade eden Erdolu, defalarca uyarıda bulunulmasına rağmen tesisin kapatılmaması ve faaliyetlerine tekrar başlamasının ihmalin ve çarpık anlayışın boyutlarını ortaya çıkardığını iddia etti.
Erdolu, SES tarafından Dulkadir Köyü'nden alınan su numunelerinin analiz sonuçlarının sınırların kat kat üstünde olduğunu savunarak,
İzmir Hıfzıssıha Enstitüsü Müdürlüğünce yapılan 14 Haziran 2011 tarihli su numunesi analizinde, arsenik oranının limit 10 milkogram/L olmasına karşın 518.8 mikrogram/L olarak ölçüldüğünü ve oranın 52 kat yüksek çıktığını anlattı. Erdolu, ayrıca 5 mikrogram/L limiti olan antimon oranının 71 mikrogram/L, yani 16 kat, 50 mikrogram/L olması gereken siyanürün 44 bin 240 mikrgram/L, yani binlerce kat yüksek bulunduğunu bildirdi.
Suda bu düzeyde siyanür ve ağır
metal bulanmasının tüm canlı hayatını kısa ve uzun vadede tehdit eden bir durum oluşturduğunu belirten Erdolu, Kütahya Valiliğinin 14-15-16 Haziran tarihli analiz sonuçlarını gizleyerek kamuoyunu yanılttığını da öne sürdü.
Eti Gümüş A.Ş'ye ait
gümüş madeni işletmesinin derhal kapatılması gerektiğini dile getiren Erdolu, atık havuzları ile ilgili olarak devletin
ıslah çalışmalarına başlaması ve maliyetlerin
firma tarafından karşılanmasını istedi.
Erdolu, tesiste çalışanların haklarının da firma tarafından ödenmesi, suları, toprakları ve hayvanları zehirlenen yöre halkının mağduriyetlerinin de devlet tarafından karşılanması, çevre köylerde yaşayan insanların ve canlı yaşamı etkileniminin araştırılması gerektiğini söyledi.
Sağlık Bakanı,
Çevre ve
Orman Bakanı, Kütahya Valisi ve İl Sağlık Müdürü'nün sorumsuz davranışları bulunduğunu ve Eti Gümüş A.Ş'nin çevreyi kirletme suçuna ortak olduklarını iddia eden Erdolu, ceza kanununun 60, 109, 181 ve 182. maddelerine göre maden işletmesine
savcılık tarafından el konularak izin ve ruhsatların iptal edilmesi gerektiğini savundu.
Erdolu, konunun takipçisi olacaklarını belirtti.
(ERT-ÇAL)18.06.2011 17:03:37