Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda pahalı ve çevreye olumsuz etkileri bulunan
yakıt türünden vazgeçilmesi, fuel-oil/mazot ile ısınan okulların doğalgaza veya katı yakıta dönümlerinin sağlanmasını istedi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın illere gönderdiği yazıda, küresel
ısınma, kuraklık ve
fiyat artışları, kaynakların verimli, etkili ve
ekonomik kullanılmaması ile arz ve talep dengesinin sağlanamamasının en önemli enerji sorunu olduğu belirtildi. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de enerjinin daha etkin, verimli ve ekonomik kullanılmasına yönelik bazı önlemlerin alınmasının zorunlu olduğuna dikkat çekildi. Bazı okullarda halen en pahalı yakıt türü olan fuel-oil/mazot kullanıldığı kaydedilen yazıda, "Bu durum, doğalgaz ve kömüre oranla yüzde 200'lere varan fiyat artışlarıyla harcama yapılmasına sebep olmakta ve tasarrufa azami ölçüde özen gösterdiğimiz halde bütçeye önemli ölçüde ek yük getirmektedir." denildi.
Isıtma sistemlerinin, doğalgaz bulunan illerde doğalgaza, doğalgaz bulunmayan illerde de kömüre çevrilmesinin, tahsis edilen
ödeneklerin, etkili, ekonomik ve verimli şekilde kullanılmasını temin edeceği kaydedildi.
İllere gönderilen 2010 yılı onarım ödeneklerinden yararlanılarak ısı sistemlerinin en kısa sürede dönüşümünün yapılmasının istendiği, şartları uygun olan fuel-oil ve mazot gibi pahalı yakıt kullanan 153 okulun dönüşümünün sağlandığı aktarıldı. Yazıda şu ifadelere yer verildi: "Eğitim kurumlarının
tatil süresinde onarılması hakkında ilgi yazı eki makam onayı ile 2011 yılı onarım ödenekleri detay dağılımı yapılmış ve illerin başına düşen ödenek miktarı duyurulmuştur. Bakanlığımız Yatırımlar ve Tesisler Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanacak 2011 yılı onarımları hakkındaki genelgeye göre onarım programları Bakanlığımızın görüş ve onayına sunulacaktır."