Emine Konuk -
Sivas'ta bir
şekerleme
firmasının Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan'ın önerisiyle madımaktan ürettiği lokum talep görüyor.
Kentte yıllardır şeker
üretimi üzerine faaliyet gösteren Doğu Şekerleme, yörenin vazgeçilmez
besin maddelerinden birini oluşturan madımaktan lokum üretti.
İlkbaharda kırlardan toplanarak sofralara gelen bir lezzet olan, yemeği ve çorbası yapılan madımak bitkisi, bu firmanın yaptığı üretim faaliyetleri sonucunda lokum çeşitleri arasındaki yerini aldı.
Sivas'ta oyunlara, türkülere, manilere konu olan, yörenin kült
üründe önemli yer tutan madımaktan yapılan lokum rağbet görüyor.
Doğu Şekerleme'nin işletmecilerinden
Abdurrahman Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, firma olarak Sivas yöresinde ilkbahar mevsiminde kırlardan toplanarak yemeği ve çorbası yapılan madımağın lokumunu yaptıklarını belirtti.
Madımaktan lokum yapma fikrinin Sivas Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan'ın sohbet ortamında yaptığı öneriyle ortaya çıktığını ifade eden Gündoğdu, Seyhan'ın daha önce görev yaptığı Isparta'da gülün lokumunun yapıldığını, Sivas'ta madımağın lokumunun yapılabileceğini kendilerine söylediğini belirtti.
Seyhan'ın bu önerisini dikkate alarak madımaktan lokum yapmaya başladıklarını ifade eden Gündoğdu, madımak lokumuna rağbet olunca üretimine devam ettiklerini söyledi.
Çok sayıda gurbetçinin firmalarının ürettiği bu lokumdan satın aldığını kaydeden Gündoğdu, madımak lokumunun yöreden ikram amacıyla
yurt dışına ve başka şehirlere götürüldüğünü belirtti.
Kentte 49 yıldır
şekerleme üzerine faaliyet gösterdiklerini belirten Gündoğdu, madımaklı lokumu ilk kez kendilerinin ürettiğini ifade etti.
Madımak lokumunun yapılışıyla ilgili bilgi veren Gündoğdu, kırlardan toplanan, temizlendikten sonra kıyılan madımağı lokuma karıştırdıklarını belirterek, ''Gülün lokumu yapılıyorsa madımak bitkisinin de lokumu yapılır dedik ve madımak lokumunu üretmeye başlattık. Sivas yöresine has bir ürün ortaya çıktı. Tadı da fena olmadı'' dedi.
Sivas'ta ilkbaharda kırlardan toplanan madımak bitkisi Sivas yöresinin kültüründe önemli bir yer tutuyor. Türkiye'nin birçok ilinde yetişen madımağın yemeği ve çorbası yapılıyor. İlkbaharın gelmesiyle yöresel kıyafetlerle toplu halde kırsal alanlara madımak toplamaya giden kadınlar, türküler ve maniler eşliğinde hem baharın tadını çıkarıyor hem de sofralarına girecek aşı elde etmenin mutluluğunu yaşıyor. ''Madımak oylum oylum/Geliyor civan boylum/Civan boylum gelirse/Şen olur benim gönlüm'' dizeleriyle başlayan Sivas türküsüne de konu olan madımak, daha çok Sivas ve çevresinde biliniyor.
(EMN-AHM-HAN)19.09.2011 15:48:04