Malatya Şeker Fabrikası önünde bir araya gelen
şeker pancarı üreticileri, besiciler ve
fabrika işçileri; fabrikanın özelleştirilmesini
protesto etti.
Fabrikanın önünde toplanan üreticiler adına konuşan Malatya
Ziraat Odası Başkanı
Bayram Polatbaş, Malatya Şeker Fabrikası'nın da kentteki diğer özelleştirilen fabrikalar gibi olmaması için toplandıklarını söyledi.
Bu fabrikaya ham madde üretenlerle, fabrikanın ayakta durması için mücadele eden işçilerle birarada olduklarına vurgu yapan Polatbaş, ''Pancar Üreticileri Kooperatifi (PANKOBİRLİK), Et Üreticileri Birliği, Süt Üreticileri Birliği, Damızlık
Sığır Yetiştiricileri Birliği, Besiciler Derneği Başkanı ve üyeleri hepsi burada. Malatya Şeker Fabrikası'nın yan sanayini oluşturan herkes burada'' dedi.
Malatya Şeker Fabrikası'nın
bölge esnafına katma değer sağladığını kaydeden Polatbaş, yöresel
ekonomik çıkarlar için büyük fayda sağlayan fabrikanın, bölgesel
kalkınmanın
çiftçi gücünü oluşturduğunu anlattı.
Geçimini ve gelirini Malatya Şeker Fabrikası ile ilişkilendiren kişi sayısının yaklaşık 80 bin olduğunu bildiren Bayram Polatbaş, ''Fabrika için pancar üreten çiftçiler şeker üretimi sayesinde düzenli bir gelire kavuşmakta, bölgesel kalkınma şeker üretimi sayesinde tabana yayılabilmektedir. Nitekim Malatya'da PANKOBİRLİK'e üye toplam kayıtlı çiftçi sayısı 4 bin 800'dür. Fabrikanın yan ürünleri olan 763 bin 380 ton küspe ve 12 bin 317 ton melas da bölge hayvancılığının ve yan sanayi kuruluşları olan yem fabrikalarının da gelişmesine büyük oranda
destek olmaktadır'' diye konuştu.
-''FABRİKANIN ÖZELLEŞTİRİLMESİNE TALİBİZ''-
Yılda 320 bin ton pancar işleyen fabrikanın çiftçilere 40 milyon lira gelir getirdiğini ifade eden Polatbaş, fabrikanın Malatya iline katma değerinin 200 milyon lira olduğunu belirtti.
Polatbaş, Malatya Ziraat Odası, PANKOBİRLİK, Şeker
Sanayi İşçileri Sendikası (ŞEKER-İŞ), Süt Üreticileri Birliği, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Et Üreticileri Birliği, Besiciler Derneği olarak fabrikanın özelleştirildikten sonra amacı dışında kullanılmaması için fabrikaya talip olduklarını kaydetti.
Malatya
Esnaf ve Sanatlarlar Odası Birliği (MESOB) ve Malatya
Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile görüştüklerini ve bu
sivil toplum örgütlerinin de desteğini aldıklarını ifade eden Polatbaş, şöyle konuştu:
''Bu fabrikaya bizler talibiz. Çünkü bu
özelleştirme adı altında burayı alacak insanın gözü kulağı her şeyi buranın arsasındadır. Malatyalıların buna müsaade etmemesi lazım. Bu fabrika Malatya üreticisinin ekmek kapısıdır. 40 bin ton şeker üretilen Malatya'da çiftçilik yapan herkesin burada emeği var, parası vardır. Milli kaynaklarımızla yapılan, Malatya üreticisinin de parası olan ve dolayısı ile çiftçinin malı olan bu tesisin amacı dışında kullanılmaması için
kanuni yollardan sonuna kadar takipçisi olacağımızı buradan haykırıyoruz.''
Özelleştirmeye karşı olmadıklarını anlatan Polatbaş, amaçlarının fabrikanın işlevini kaybetmemesi ve kapanmaması olduğunu söyledi.
Polatbaş, amaçlarının bağcıyı dövmek değil
üzüm yemek olduğunu belirtti. Daha sonra eyleme katılanlar üzüm yiyerek fabrikanın özelleştirilmesini protesto etti.
(YET-AY-TNÇ)27.09.2011 13:53:50