Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet
Gündoğdu, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu(ITUC)'nun, Memur-Sen'in başvurusu ile ilgili cevabi yazısını ciddiyetten uzak ve önyargıya bürünmüş olarak değerlendirdiklerini söyledi. Gündoğdu, söz konusu yazının gerçekleri yansıtmadığı gibi adı geçen kuruluşun adına yakışır bir içeriğe de sahip olmadığını belirtti.
Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan
Ahmet Gündoğdu, "Konfederasyon Genel Başkan Ahmet Gündoğdu'nun adıyla yapılan Memur-Sen'in başvurusuna cevabı, başvuran imzanın sahibine bile yapamayan uluslararası çaptaki bir kuruluşun, danışmalar sonucu böyle bir görüş oluştuğu gerekçesi de aynı şekilde gerçekçilikten, ciddiyetten uzak, uluslar arası standartlara yakışmayacak niteliktedir. Yaptıkları bu yanlışlık bile,
adaylık müracatını ne kadar ciddiye aldıklarını gösteriyor. Kurucu ile şimdiki genel başkanı karıştırmaları, konuya ne kadar titiz yaklaştıklarını ortaya koyması açısından anlamlıdır." ifadelirini kullandı. ITUC'un tavrın Fransa'nın Türkiye'nin AB üyeliğine benzeten Gündoğdu, şaşı bir bakış açısının söz konusu olduğunu kaydetti.
ITUC'un, bir önceki başvurularına 2006 yılında verilen cevapta DİSK,
KESK ve TÜRK-İŞ'in olumsuz görüşünü gerekçe gösterdiğini hatırlatan Gündoğdu, şimdi ise danışma süreci sonucu olumsuz görüş ortaya çıktığı gerekçesini sunduklarını ifade ederek, "Kılavuzu karga olanın... Memur-Sen'in bağımsız olmadığını söyleyen ITUC; başkanlar kurulunda defalarca CHP'ye
destek kararı almış bir konfederasyonu
kılavuz seçmiş. Onlar bağımsız, biz değil; öyle mi? KESK ise kendi genel başkanını bile belirl
emekten aciz. Şu andaki genel başkanın nasıl belirlendiğini kamuoyu biliyor. Memur-Sen'in bağımsızlığı, DİSK ve KESK'le kıyaslanamaz. Bu, acı bir tablodur.
Bağımsız emek hareketi değerlendirmesi, tüm bu unsurlar dikkate alındığında laf-ı güzahtır." şeklinde konuştu.
Uluslararası örgütlerin, 19. fasılla ilgili kaygılarını ortaya koyarken, 'niçin toplu
sözleşme yok' dediklerini de söyleyen Gündoğdu, Memur-Sen'in toplu sözleşme çalıştayına katılan tek memur örgütü olduğunu bildirdi. Gündoğdu, toplu sözleşme hakkını söke söke alan ve yetkili oldukları yıl, 'toplu sözleşmesiz masaya bir daha oturmayız' restini ortaya koyanın Memur-Sen olduğunu da ifade ederek, Memur-Sen'i bağımsız olmamakla suçlayan ve bu görüşe destek verenlerin asıl kendi konumlarını, bağımlılıklarını ve danıştıkları kişi ve kuruluşların bağımsızlıklarıyla siyasi bağlantılarını görmeleri çağrısında bulundu.
Olayın tarafının Memur-Sen olmasına karşın kendileri ile görüşülmediğini, bilgi ve
belge istenmediğini söyleyen Gündoğdu, objektif kriterlere dayandırılmayan sosyal rakipleriyle yapılan
kulis görüşmelerine dayandırılarak alınan kararı kabul etmelerinin mümkün olmadığını kaydetti.
Ahmet Gündoğdu, açıklamasının sonunda, ITUC üyeliğinin kendileri için olmazsa olmaz tek seçenek olmadığına da vurgu yaparak, "Memur-Sen olarak,
yönetim kurulumuzda ITUC'a verilecek cevabın yanı sıra bundan sonra izleyeceğimiz yol haritasını belirleyecek ve sonuçlarını kamu oyuna açıklayacağız." dedi.