Manisa'nın
Kula ilçesinde, yöreye ait
halıları yeniden günyüzüne çıkarmak için belediye, İşkur ve Halk Eğitim Merkezi'yle ortaklaşa düzenlenen ikinci etap kurs sona erdi. Kapanış törenine katılan Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, halı dokuma kursuna 250 hanımın katıldığını belirtti.
Başkan Aşkın, "Kula halısı, Kulalı kadınlarla yeniden doğdu. Hepimiz zor bir dönemden geçiyoruz; bizler de üretmek, ürettiğimizi
ekonomik hayata katmak zorundayız. 1980'li yıllara kadar her Kula evinde mutlaka bir halı tezgâhı vardı. Kadınlarımız, ev ekonomilerine ciddi katkılar sağlıyordu. Geçmişi gözden geçirerek Kula halısını yeniden ayağa kaldırmak için bu projeye
imza attık." dedi. Kula halısının dünya çapında tanındığını vurgulayan Aşkın, "Sevginin ilmek ilmek örüldüğü, değerli bir halıdır. Tarihimizi, renklerimizi, geleneklerimizi ve geleceği kuşatan değerleri yansıtır. Böylesi güzelliklere sahip halımızın tarihe gömülmesine, ne Kula'yı idare edenler ne de burada yaşayanlar izin verir." şeklinde konuştu.
Kurslara katılanların aynı zamanda meslek sahibi olduğunu ve nitelikli
işgücü ortaya çıktığını ifade eden Aşkın, kuriyerlere günlük 15 lira
harçlık verildiğini de hatırlattı. Kula'da halıcılığın yeniden ayağa kalkması için birçok firmayla görüştüklerini kaydeden Başkan Selim Aşkın, sekiz öğreticinin görev aldığı kursta, 135 ev kadınının 6 ay süreyle eğitim gördüğünü ve ilçeye özgü 16 çeşit halı modeli öğretildiğini sözlerine ekledi.