Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve
Fırıncılar Odası'nın yaptığı çalışmayla kentteki 6 fırında
Çölyak ve Fenilketonüri (PKU)
hastalarının yiyebildiği glutensiz ekmek satışı başladı.
Karabaş Mahallesi'ndeki bir fırının önünde glutensiz ekmek satışının başlayacak olması dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı
İbrahim Karaosmanoğlu, glutensiz ekmeğin Çölyak, PKU ve otizm hastaları için özel üretildiğini söyledi.
Hastaların glutensiz ekmek yedikleri zaman normal insanlar gibi yaşantılarına devam ettirebildiğini vurgulayan Karaosmanoğlu, ''Bu ekmeklerin ilimizde üretimi olmadığından hasta yakınları bunları İstanbul'dan tek tek alarak getirmek zorunda kalıyorlardı'' dedi.
Bunun hastalara ve hasta yakınlarına maddi ve manevi sıkıntı yaşattığını dile getiren Karaosmanoğlu, şöyle devam etti:
''Kocaeli Metobolik Hastalıklar ve
Yardımlaşma Derneği (MET-DER) üyeleri bize geldiklerinde sıkıntıların anlattılar. Biz de kendileri için neler yapabileceğimiz konusu üzerinde çalışma başlattık. Kocaeli Fırıncılar Odası ile hastalarımız için glutensiz ekmek getirilmesi için çalışma başlattık. Geç kalınmış bir çalışma fakat yine de hastalarımız için bu ekmekleri buraya getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.
Ekmeklerimiz ilk olarak İstanbul'dan getirilecek daha sonra talep olması halinde ilimizde üretip taze olarak hastalarımıza vereceğiz.''
Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı, glutensiz ekmekle ilgili araştırmalar yaptıklarını, ilk aşamada ekmeğin tedarikini İstanbul'dan gerçekleştireceklerini vurguladı.
Kocaeli'de 6 fırında glutensiz ekmeğin satışını yapacaklarını anlatan Sarı, ''Ekmeklerimizi şimdilik 6 ilçemizde satışa sunacağız. Talep olması halinde 12 ilçemizde dağıtımını gerçekleştiririz. Fırınlarımızda haftada iki gün ekmeklerin dağıtımı yapılacak. Talep çoğalması durumunda ekmeğin üretimini ilimizde de yapabiliriz'' diye konuştu.
MET-DER Başkanı Nermin Atar da, derneklerine üye çölyak, PKU ve otizm hastası üye sayısının 60 olduğunu, üyelerinin en büyük sıkıntısı olan ekmeğin Kocaeli'de satışa sunulmasının kendilerini memnun ettiğini kaydetti.
Çölyak hastası Esmanur Yener ise 9 yaşında hastalığını öğrendiğini,
buğday,
arpa, çavdar gibi tahıl ürünlerini tüketemediğini söyledi.
Hastalığı nedeniyle okulda zorlandığına dikkati çeken Yener, şöyle konuştu:
''Her yerde sıcak ortam bulamıyorum. Lokantalarda ve pastahaneler de yemek yiyemiyorum. Bizim isteğimiz lokantalar ve pastahaneler de bizim tüketebileceğimiz ürünler satmalılar. Bizim diğer insanlar gibi hayatımız var. Bizim de canımızın çektiği ürünler oluyor. Herkes istediği ürünü tüketebilirken biz birşey yiyemiyoruz. Şimdi çok mutluyum.''
Törende konuşan Cemile Saylan, 12 yaşındaki kızının PKU hastası olduğunu çok geç öğrendiklerini,
erken teşhis yapıldığında hastalığın önlediğini ve kendilerinin de hastalığı öğrenmelerinin ardından diğer hasta yakınlarıyla irtibat kurduklarını belirtti.
Şimdi kızını
tedavi ettirmeye çalıştıklarını anlatan Saylan'ın
röportaj sırasında gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.
Konuşmaların ardından İstanbul'dan getirilen glutensiz ekmekler MET-DER üyelerine ücretsiz olarak dağıtıldı.
(FER-AB-FTH-DEL)27.09.2011 16:08:06