Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) ve İl
Tarım Müdürlüğü'nce, arı hastalıklarıyla mücadelede birlikte çalışılacak.
Arıcıların korkulu rüyası olan "varroa" başta olmak üzere çeşitli hastalıkları önlemek amacıyla il genelinde aynı anda
ilaçlama yapılacak. MAYBİR ve İl Tarım Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği, il genelinde dört gün süren eğitim seminerleriyle arıcılara, hastalıklarla ilgili bilgiler verildi.
Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın'ın konuşmacı olarak katıldığı seminerleri yaklaşık bin kişi dinledi.
Prof. Dr. Aydın, arıcılara kimyevi ve organik ilaçlar hakkında bilgi vererek, "Yıllardır devam eden varrao sorununun çözüm yollarından birisi, iki yıl süreyle tüm bölgede aynı tip ilaç kullanımıdır. Yanlış ilaç, hem çevreye hem de arılara büyük zarar verir." dedi. MAYBİR Başkanı
Ziya Şahin ise Muğla'nın arıcılıkta mihenk taşı olduğunun altını çizdi. 10 ilçesinde arı hastalıklarıyla ilgili eğitim çalışmasının çok verimli geçtiğini belirterek, "Varrao tahribatı, 1976 yılından bu yana arıcıların büyük bir sorunu. Toplu ilaçlama yapmadığımız için hep aynı kısır döngü içinde dolanıp duruyoruz. Toplu ilaçlama için il genelindeki arıcı arkadaşlarımızı bilgilendirdik. Önümüzdeki günlerde Tarım İl Müdürlüğü'nün de destekleriyle ilaçlama yapacağız." şeklinde konuştu.
Çam balı alanlarıyla ilgili uzun yıllardır yaptıkları çalışmaların sonuçlarını almaya başladıklarını da belirten Şahin, "Sekiz yıldır çam balımızın tesciliyle uğraşıyoruz. Balımızın kimliğini ortaya koyduk ancak Muğla'da bunları işleyen bir bal firması,
Marmaris Ticaret Odası ve Denizli Arıcılar Birliği
itiraz etti. MAYBİR'in bu tescili alacak kadar gücü ve bilgisi vardır. Amacımız, ürünlerimizin yurtdışına 'Muğla çam balı' olarak gitmesi ve hakettiği şekilde pazarlanmasıdır." ifadelerini kullandı.