Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü Sivil Savunma Büro Amirliği, muhtarlara afet semineri verdi.
Seminerde konuşan
sivil savunma uzmanı Mehmet Baş, sivil savunma, ikaz,
alarm, afetler, deprem,
yangın, sel ve kılavuzluk hakkında bilgi verdi. Halkın
doğal afetlere karşı can ve mal kaybının en aza indirilmesini amaçladıklarını belirten Baş, "Milletleri oluşturan en önemli unsur insandır. İnsan hayatını ve malını korumak çok önemli bir görevdir. Sivil Savunma bu görevin nasıl ifa edileceğini öğreten ve planlayan bir teşkilattır." dedi.
Sivil savunmanın tarihçesi konusunda da bilgiler veren Baş, "Doğal afetlere karşı halkın korunması konusunda, öteden beri bir
takım önlemler alınıp uygulanmışsa da bu önlemler, örgütsel ve yasal dayanaklardan yoksundu. Birinci Dünya
Savaşı'na kadar, özellikle halkın, savaşın tehlikelerine karşı korunması için hiçbir girişimde bulunulmadığı, buna ihtiyaç da duyulmadığı görülmektedir. Bunun nedeni, savaş silahlarının cephe gerilerine uzanacak menzile ve toptan yok etme gücüne erişememiş olmasıdır. Birinci Dünya savaşının ardından gelen yıllarda ülkelerin birçoğunda pasif korunma adı altında, halkın türlü tehlikelerden korunmasını amaçlayan önlemler getirilmiş ve örgütler kurulmuştur." diye konuştu.
Muhtarların sivil savunma kılavuzu içerisinde yer aldığını vurgulayan Baş, muhtarlıkların ise kılavuzlar bölgesindeki yerlerin haber alma ve danışma merkezi olduğunu sözlerine ekledi.