Türkiye'nin en önemli nar
üretim merkezlerinden Mersin'in
Tarsus ilçesinde hasat başladı.
Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, bir grup üretici ile ilk hasadı gerçekleştirdikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada en çok nar üretimi yapılan ülkenin 600 bin tonla
İran olduğunu, bu ülkeyi de 350 bin tonla Türkiye'nin takip ettiğini söyledi.
Türkiye'deki nar üretiminin 200 bin tonunun ise Tarsus'tan elde edildiğini ifade eden Ergezer, ilçede 2 milyon nar ağacı bulunduğunu ve üreticilerin nara olan ilgisinin her geçen gün hızla arttığını vurguladı.
Bu yıl Tarsus'ta nar rekoltesinin 200 bin tonu aşacağını ve üretilen narın yüzde 85'inin başta
Rusya olmak üzere,
Almanya,
Hollanda,
Ukrayna,
İngiltere ve
Fransa gibi
Avrupa ülkelerine
ihraç edileceğini kaydeden Ergezer, Türkiye'de en yaygın olarak üretilen Hicaz narının kalite ve verim olarak
Çukurova bölgesi için ideal bir
ürün olduğunu vurgulayarak, ''Tarsus'ta ağaçların yaşına göre dönüme 2 ila 5 ton arasında verim alıyoruz. Ağacın yaşı ilerledikçe verim miktarı da artıyor. Dolayısı ilçemizdeki hasat miktarı her geçen gün yıl katlanarak artacaktır'' dedi.
Dünya nar üretiminde ilk sırayı alan İran'da virüs nedeniyle 2 yıldan bu yana verim sıkıntısı yaşandığına dikkati çeken Ergezer, ''Bu nedenle ülkemizde ve özellikle de Tarsus başta olmak üzere Çukurova bölgesinde üretilen nar daha çok rağbet görüyor. Bölgemizin narları dalında 80-90 kuruştan satılıyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde Çukurova yöresi, nar üretiminde İran'ı geçecek. Bundan en ufak bir şüphemiz bile yok'' diye konuştu.
İnsan sağlığına son derece faydalı olduğu kanıtlanan narın fidanı konusunda Tarsus ilçesi ve Çukurova yöresinin geliştiğini anlatan Ergezer, narın sanayide kullanılmasına yönelik olarak çalışmalara bir an önce başlanmasını istedi.
(SÖ-KRM-ERS)11.10.2011 11:48:40