Manisa'nın Saruhanlı ilçesinin Şatırlar köyünde yaşayanlar, meşe odunu ateşinde demlenen çayın tadından vazgeçemediği için köy kahvehanelerinde mutfak tüpü kullanılmıyor.
Şatırlar Köyü Muhtarı Abdulkadir Gürel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeye 33 kilometre uzaklıkta bulunan 250 nüfuslu köylerinde 2 kahvehane bulunduğunu belirtti.
Tarım ve hayvancılıkla geçim sağlanan köyde geçmişten beri süregelen alışkanlıktan dolayı kahvehanelerde çayın bugün bile meşe odunuyla yakılan ateşte demlendiğini belirten Gürel,
köylüler olarak meşe odunu ateşinde demlenen çayın lezzetinden vazgeçemediklerini ifade etti.
Gürel, köylerindeki kahvelerde geçmiş yıllarda sadece kısa bir dönem mutfak tüpü kullanıldığını ancak köylülerin bu şekilde pişirilen çayın tadını beğenmemesi üzerine tekrar eski sisteme dönüldüğünü belirterek, şunları söyledi:
''Meşe odunu ateşinde pişen çayın tadı başka oluyor. Biz köylüler olarak buna alıştık. Bu gelenek çok eski yıllara dayanıyor. Kahvehanelerdeki çaylar meşe odunu ateşinde pişiriliyor. Geçtiğimiz yıllarda kahvehaneler tüp kullanmaya başladı. Ancak köylü tüpte pişen çayı beğenmedi. Sonra tekrar eski sisteme geçildi. Köye dışarıdan gelen misafirlerimiz çayın odun ateşinde demlendiğini görünce önce şaşıyor ama içince farkı görüp beğeniyorlar.''
-''HEM LEZZETLİ HEM EKONOMİK''-
Köydeki kahvehane işletmecilerinden Tarık Oyor ise meşe odunu ateşinde çay demlemenin köylerinde gelenek haline geldiğini, ateşte demlenen çayın lezzetinin bir başka güzel olduğunu ifade etti.
Oyor, ''Kahvehanedeki ocağımızda kullanacağımız odunları köyün yakındaki ormandan topluyoruz, bunun için herhangi bir masrafımız olmuyor. Oysa bugün bir büyük tüp 50-60 lira civarında'' dedi.
(KÖK-UFK-BAH-HAN)14.09.2011 13:28:00