Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan
Tufan, öğrencilerin proje
ödevlerini büyük ölçüde velilerinin yaptığını belirterek, öğretmenlerin, projelerin öğrencinin kendi eserleri olmasını telkin etmeleri gerektiğini söyledi.
Tufan, AA muhabirinin sorusu üzerine,
ilköğretim okullarındaki öğrencilere verilen proje ödevlerinin ve performans görevlerinin ''iyi niyetle'' konulduğunu, ancak geri bildirimlere göre öğrencilerin ödevlerini büyük ölçüde velilere yaptırdığını anlattı.
Bu konuda okullara birkaç kez
genelge gönderdiklerini ve ödevlerin nasıl hazırlanması gerektiğini ayrıntılı olarak anlattıklarını ifade eden Tufan, şunları söyledi:
''Ortaya konan ödev, görev, ne kadar kötü olursa olsun, öğrencinin kendi emeği olması lazım, öğrencinin kendisinin yapması lazım. Ama maalesef bizim genelgelerimize rağmen öğretmenlerimiz bu konuda 'iyi olsun da kim yaparsa yapsın' gibi bir beklenti içerisinde oluyor, bu şekilde geri bildirimler geliyor. Ben bütün öğretmenlerimizin bu konuda zan altında tutulmasının da haksızlık olduğunu düşünüyorum. Her öğretmen böyle değildir, ama görüştüğümüz veliler, ''Çocuğuma öğretmeni bir görev vermiş, biz oturduk yaptık, tam puan aldı' diyor. 'Çocuğum yaptı, öğretmeni zayıf vermiş bu defa kendimiz yaptık' gibi şeyler oluyor.
Öğretmen öğrenciye şunu diyebilmeli, 'Bu ödevi sen yapmamışsın. Sen yapsaydın bazı hatalar olurdu, hatalarına rağmen ben sana tam not verirdim, ama bunu sen başkasına yaptırmışsın. Ne olur bunu kendin yap. Ben senin anneni babanı sınamıyorum, ben seni yetiştirmek istiyorum' diyebilmeli. Diyenler mutlaka çoktur, ama maalesef kötü örnekler de var. Hep de onlar ön plana çıktığı için bu uygulamanın hep aleyhinde konuşuluyor, ama ben bu ödevlerin olması gerektiğini düşünüyorum. İyi uygulanırsa verimli olur.
Bizim yeni programlarımız sadece bilgiyi ezberleme, sorulduğunda takır takır
cevap verme anlayışıyla hazırlanmadı. Çocuğun elde ettiği bilgileri, öğrendiklerini uygulamasını, hayata geçirmesini bekliyoruz. Diyelim ki biz çocuğa birçok şeyi okulda verdik veya çocuk kendisi bilgiye ulaşarak elde etti; peki bu hayata geçmeyecekse, uygulanmayacaksa o bilgilerin ne anlamı olabilir ki. Bu ödevler bu amaçla verilmiştir.
Öğretmenlerin öğrencilere 'Kimseden
yardım almayın, kendiniz yapın' diye empoze etmeleri lazım. Belki ailesi fikren yardımcı olabilir ama öğrencinin kendi özgün eseri olmalı.''
-YÖNETMELİK NE DİYOR-
İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde proje, ''Öğrencilerin grup halinde veya bireysel olarak istedikleri bir alan veya konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, görüş geliştirme, yeni bilgilere ulaşma, özgün düşünce üretme ve çıkarımlarda bulunmaları amacıyla
ders öğretmeni rehberliğinde yapacakları çalışmalar'', performans görevi de ''Ders programında öngörülen eleştirel düşünme, problem çözme, okuduğunu anlama, yaratıcılığını kullanma, araştırma yapma gibi öğrencinin bilişsel, duyuşsal, psikomotor; alandaki becerilerini kullanmasını, geliştirmesini ve bir
ürün ortaya koymasını gerektiren çalışmaları kapsayan ve öğretmen rehberliğinde yaptırılan görevler'' olarak tanımlanıyor.
Yönetmeliğe göre, öğrenciler, bir ders yılında istedikleri ders veya derslerden bireysel ya da grup çalışması şeklinde öğretmen rehberliğinde en az bir proje hazırlıyor. Öğrencilerin başarılarının belirlenmesinde ders ve etkinliklere katılımı ve performans görevleri de dikkate alınıyor.
Projeler ve performans görevleri, önceden belirlenen ölçütlere göre hazırlanan değerlendirme ölçeği veya dereceli puanlama anahtarına göre değerlendiriliyor. Öğrenciler, çalışmalarında yararlandıkları kaynak veya kişileri de belirterek, öğretmenin belirleyeceği sürede çalışmalarını veriyor ve projeler verildikleri dönemde değerlendiriliyor.
Uygun görülen projeler, öğrencileri proje yapmaya özendirmek amacıyla sınıfta veya okulda sergilenebiliyor.
(EMD-HİL-EAY)31.08.2011 11:03:48