Kayseri'deki kayıp çocukların menfur bir
cinayete
kurban gittiği ortaya çıktı.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan özel
ekip, bir buçuk yıl karanlıkta kalan olayı 4 ayda aydınlattı. Cinayet kadar, oluşturulan özel ekip ve yöntemleri de konuşuldu. Türkiye'nin birçok şehrinde evlatları kayıp olan aileler, 'Bu ekip bizim çocuklarımızı da bulsun' çağrısı yaptı. Bu çağrılar 'Acaba bu tür karmaşık cinayetleri çözmek için Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde özel bir birim oluşturulabilir mi?' sorusunu akla getirdi.
Araştırmacı-
Yazar Doç. Dr.
Önder Aytaç, merkezde böyle bir birimin kurulmasına pek sıcak bakmadığını söyledi. Bunun yerine her ilin
emniyet müdürlüğü bünyesinde Olay Yeri, Kaçakçılık Ve
Organize Suçlarla Mücadele Veya Asayiş Şube müdürlükleri içinde özel ihtisas birimleri oluşturulmasını öneren Aytaç, "Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde böyle bir birim kurulması, sistemi çok sağlıklı işletmeyebilir." dedi.
Geçmişte güvenlik birimleri arasındaki iş birliği ve dayanışmanın az olduğunu şimdi ise işbirliğinin arttığını anlatan Aytaç, "Ancak bir şehre dışarıdan bir birimin gelip bunu yapmış olması, aynen
Amerikan örneğinde olduğu gibi çok sempatik karşılanmayabilir." diye konuştu.
Her ilde ilgili birimlerde bu özel ekibin oluşturulması ve
hizmet içi eğitim verilmesinin daha uygun olacağını vurgulayan Aytaç, problem olduğunda da merkezi birimlerden yararlanılmasında sakınca olmayacağını dile getirdi.
Bir dönem çok yoğunlaşan hizmet içi eğitimler sayesinde bugün cinayetlerin geçmişe göre daha çabuk aydınlatılabildiğini anlatan Aytaç, kayıpların bulunamamasıyla ilgili ise "Devlet mazeret üretme birimi değildir. Devlet çözüm bulmak, sinesi yanmış anne-babanın duygularını tatmin etmiş olmakla mükelleftir." değerlendirmesinde bulundu.