Fikriye Susam Uyar -
Türkiye'nin, son yıllarda alınan tedbirler ve yaptığı
erken müdahale ile orman
yangınlarıyla mücadelede başarılı bir çalışma ortaya koyduğu bildirildi.
Çanakkale Orman Bölge Müdürü Musa Akşan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl nisan ayından itibaren orman yangınlarına konsantre olduklarını, önlem olarak ormanı 300-500 hektarda belirli şeritlerle açtıklarını, senede, 40-50 hektar yol yaptıklarını açıkladı. Akşan, bir helikopterin mayıs ayında geldiğini, 5 uçağın da Çanakkale'de konuşlandırıldığını söyledi.
O
bölgelere yangının geçirgenliğini azaltacak türden ağaçlar diktiklerini belirten Akşan, görev alanlarının ise Çanakkale'nin yanı sıra Edirne'nin keşan, uzunköprü ve enes ilçeleriyle Tekirdağ'ın merkezi, şarköy ve malkara ilçelerini kapsadığını vurguladı.
Akşan, 1 milyon 800 bin hektarlık sahada icraat yaptıklarını, Çanakkale merkezi olarak ise 960 bin hektarlık bir alanda çalıştıklarına işaret ederek, yangınla mücadelenin dışında, ormanların bakımı, rehabilitesi ve vasıflı ormanların oluşturulması işlerini de yürüttüklerini dile getirdi.
-''24 SAAT YANGIN GÖZLÜYORUZ''-
Musa Akşan, yangınlara karadan da müdahale etmede kullandıkları çok sayıda
araçlarının bulunduğunu belirterek, şöyle dedi:
''Zaten siz yangına ne kadar su atarsanız atın, alttan insan eli ve araçlar değmedikten sonra söndüremezsiniz. Aynen askeri muharebe gibi. Havadan sadece bombalamayla değil, mutlaka karadan da onun peşinden asker gidecektir. Bizim de aynen asker misali, yangın arozözlerimiz var.
Sahamızı 55 yangın kulesiyle gözlüyoruz.
Hakim noktalardaki kulelerde 24 saat görevlilerimiz, yangını gözlüyor. Her yarım saatte bir merkeze bilgi verirler ama rüzgarlı havada her 15 dakikada bir bilgi vermelerini sağlarız. Yangında en önemli nokta yangının bilgisinin anında bize verilmesidir. Bilgi ulaştığında bizim yangın söndürmede büyük bir güçlüğümüz yok. Normal havada söndürüyoruz, rüzgarlı havada da ne kadar erken bildirilirse o kadar erken söndürürüz.''
Aşkan, bölge şeflerinin kullandığı 20 adet aracın da arka kısmındaki tertibatta bir tona yakın su bulunduğunu, bunların bir ateş gördüklerinde hızla müdahale etmek için kullanıldığını bildirdi.
Yangınla mücadelede ayrıca 12 tonluk 20'ye yakın su tankerinin bulunduğuna dikkati çeken Akşan, ''Yangınla ilgili dünyada en başarılı
ülke Türkiye. İşçisiyle, memuruyla canla başla yangınla mücadele eden bizden başka ülke yok. Onun için Türkiye yangınla mücadele bakımından başarılıdır. Tabi son yıllarda yangın araç ve gereci de çok fazla geldi. Çanakkale'de şu ana kadar çıkan
orman yangını 17 adettir. Bu yangınlarda 34 hektar alan zarar görmüştür, bunun 7 hektarı örtüdür, ormanda zarar yoktur. Diğer 28 hektarı ise bozuk sahalar olmak üzere zarar görmüştür'' diye konuştu.
-''ERKEN HABER VERME, HIZLI MÜDAHALE...''-
Musa Akşan, yangınların azalmasında erken haber verme ve hızlı müdahalenin de önemine değinerek, hem gözetleme kuleleri, hem de vatandaşın ihbarı sayesinde yangınlardan hızlı haberdar olduklarını söyledi.
Bölge insanının bu konuda çok hassas olduğunu,
küçük bir
duman gördüğünde hemen bunu kendilerine ilettiğini ifade eden Akşan, şunları kaydetti:
''Alo 177 hattını herkes biliyor. Şuan ormanda 17 yangın çıktı ama biz 150'nin üzerinde köy yangınını söndürdük. Vatandaş, anız yakıyor altından kalkamıyor, biz söndürüyoruz.''
(SAM-CC-YHO)17.08.2011 11:59:17