Borçlunun, senede, miktar yazılmadan
imza atmamasını isteyen
emniyet yetkilileri, "Laboratuvarımıza intikal eden birçok çek ve
senet sahteciliği olayında, maalesef çoğu insanımız sırf bu yüzden
mağdur olmaktadır." dedi.
Çek ve senedin tanzimine esas teşkil eden tüm hanelerin eksiksiz olarak taraflar önünde yazılarak imzalanması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, senede borçlu imzasını attıktan sonra ilgili diğer haneleri doldurma işleminin karşı tarafa bırakıldığı hatırlatıldı.
Bunun sonucunda, kişinin kendi iradesinin dışında farklı bir borç külfetiyle karşılaşabildiğinin vurgulandığı açıklamada; senet tanziminde atılan imzaların bir adedinin açığa ve diğerinin ise pul açığı ve pul üzerine isabet edecek şekilde atılması gerektiği belirtildi.
Açıklamada, tanzim esnasında atılan imzalardan birinin bir kısmının pul üzerine ve diğer kısmının da pul açığına isabet ettirecek şekilde atılmasının önemli olduğu kaydedildi.
Karşılaşılan bazı olaylarda, imzanın tamamının pul üzerine atıldığı durumlarda, art niyetli insanların bundan faydalanarak, pulu başka borç senetlerine
transfer ederek insanları zarara uğratmaya çalıştıklarının tespit edildiği açıklandı.
Çek ve senedin tüm hanelerinin tanziminde kullanılacak
kalemin aynı kalem olması gerektiğini belirten emniyet yetkilileri, şu bilgileri verdi:
"Bu şekilde tanzim edilecek senet ya da çek, tahrifat yapılmış izlenimi uyandırmayacak ve olası tahrifat girişimlerini de zorlaştıracaktır. Hatta mümkün olduğu ölçüde, mesleği dolayısıyla sürekli çek veya senet tanzim eden bir kişi tüm tanzim ettiği çek ya da senetlerde aynı kalemi kullanmalıdır. Usulüne uygun olan tanzim esnasında esas olan hanelerin doldurulurken, boşluk bırakılmadan tamamına yazı ve rakamların yazılması ve kapama işaretleriyle son ve baş kısımlarının kapanmasıdır. Maalesef belirtilen hususa riayet edilmediği, bazı durumlarda evvelce mevcut meblağla ilgili bölümlere eklemeler yapılarak karşı tarafın zarara uğratıldığı gözlenmektedir. Örneğin ilk tanziminde 20 TL olarak yazıldığı ve daha sonra kapama işaretinin konulmamasından faydalanılarak evvelki rakamların başına 1 eklemek suretiyle rakamların 120 TL haline dönüştürüldüğü görülmektedir. Çek ve senette kullanılan imzanın basit bir yapıda ve kolayca
taklit edilebilir özellikte olmayıp karakteristik özelliklere haiz bir imza olması gerekmektedir."