Muş
Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr.
Nihat İnanç,
Türkiye'nin bugüne kadar inkar politikalarının
egemen olduğu bir anlayış ile yönetildiğini, bu anlayışın
Kürt halkını da yok saydığını iddia etti.
Prof. Dr. Nihat İnanç, Muş
Alparslan Üniversitesi'nde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılmasını gereksiz gören kesimlerin tepkilerine
cevap vermek amacıyla makamında düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.
"Biz şu ana kadar maalesef, inkâr politikalarının egemen olduğu bir devlet anlayışıyla yönetilmişiz ve yaşamak zorunda bırakılmışız. Bu anlayış; Kürt halkını, dilini, edebiyatını, kültürünü yok saymıştır." diyen Prof. Dr. İnanç, şöyle devam etti: "
Kürtçe, Türkiye bazında baktığımızda çok önemli bir nüfusun yaşadığı bir kültür, konuştuğu bir dil. Orta
doğu'ya baktığımızda önemli bir coğrafyada önemli bir nüfusun konuştuğu bir dil. Hal böyle olunca bu dili ve bu etnik yapıyı görmezlikten gelme şansımız olamaz. Kürt dili ve edebiyatının bu
toplumun, gerek dilinin daha bir akademik düzeye taşınması, kültürünün biraz daha formel boyuta taşınması, toparlanması, edebiyatının daha bir kaynaklarının toparlanarak faydalanılabilir bir düzeye getirilmesi noktasında ciddi katkılar sağlayacağına inanıyoruz." dedi.
"BİLGİ SAHİBİ OLMADAN FİKİR SAHİBİ OLMAK DOĞRU DEĞİL"
Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün Türkiye'de bir ilk olduğunu hatırlatan Rektör İnanç, herkesimin siyası yapısını bir kenara bırakıp olayı farklı boyuttan yaklaşması gerektiğini söyledi.
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmanın doğru bir şey olmadığını dile getiren İnanç, "Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü; şu bölümü açalım deyip de açtığımız bir bölüm değil. Bu açıdan ne kadar gerekli, ne kadar değil sorusunun cevabı oturduğunuz yerden verilecek bir cevap değil.
Gönül ister ki, herkes duygusallığını ve siyasal yapısını koruyup bir adım geri çekilerek, olay üzerine düşünsün. Dediklerimizi biraz tartışsın, ondan sonra yorum yapsın, fikir sahibi olsun. Yani bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak kötü bir şeydir. Genelde toplumumuzun karakterinde bu var. Bunları tartışacağız ondan sonra fikir sahibi olacağız. İlk tepkileri pozitif veya negatif normal karşılıyorum." şeklinde konuştu.
"KÜRT DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜNÜ TARİH YAZACAK"
Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne alınacak olan öğrencilerin sadece Kürt kökenli öğrencilerden oluşmayacağını söyledi.
İnanç açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bu bölümün
hedef öğrenci kitlesi sadece Kürt kökenli olan öğrenciler değil. Belki de en az Kürt kökenli öğrenciler bu bölümde okuyacaktır. Bir konuyu kabul veya reddettiğimizde, bilinç temelinde tartışmamız gerektiğine inanıyoruz. Yani sırf ideolojik, sırf siyasal, sırf duygusal tepkilerimizle değil, bilinçli olarak tartışıp geliştirmemize inanıyorum. Gelecekte göreceksiniz ki birçok insan ve toplum bizlere dua edecek bu bölümden dolayı. Bunu göreceğiz, bunu tarih yazacak. Diğer bölümlerde olduğu gibi, Kürt dili ve edebiyatını da kurarken, temel hedefimiz Kürt halkının dilinin, kültürünün ve edebiyatının yaşatılması, köklerinin keşfedilmesi akademik bir düzeye taşınmasıdır. Aksi düşünceyle, Türkiye'nin parçalanması, Kürt milliyetçiliğinin tetiklenmesi diye bir hedefimiz asla olmadı ve olamazda."
ÖĞRENCİLERE DÖRT ÇEŞİT YEMEK 85 KURUŞ'TAN VERİLİYOR
Doğu ve
Güneydoğu Bölgesinde bulunan üniversitelerde genellikle maddi durumu kötü olan öğrencilerin okuduğunu söyleyen Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, 15 Ocak'tan itibaren öğrencilere yemeği 85 kuruştan vereceklerini belirtti.