Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu,
Kaçkar Turizm Birliği'nce Rize ve
Artvin'de turizme
hizmet edebilecek güzellikleri barındıran yerlerde mesire yerleri oluşturulması ve tanıtımı için çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
Hacımüftüoğlu, yaptığı açıklamada, Kaçkar Turizm Birliği'nin Rize ile Artvin İl Özel İdare birliklerinden oluşan turizm birliği olduğunu, merkezinin Rize, başkanının da kendisi olduğunu belirtti.
Kaçkar Turizm Birliği'nin sosyal, turizm, kültürel, eğitim, sportif gibi turizmi geliştirmeye yönelik çalışmalar yapma ve yaptırmak için kurulduğunu bildiren Hacımüftüoğlu, "Birlik, turizmin gelişmesine katkıda bulunmak, yeni turizm alanları ortaya çıkartmak gibi konularda üye özel idare birliklerinin imkanlarını aşan hizmetleri yapmaya çalışıyor. Tarihi ve turistik değerleri korumaya, iç ve dış kaynaklardan elde edeceği kaynaklarla
döner sermaye oluşturmak gibi görevleri var. Birliğin bütçesi, iki ilin özel idaresinin bütçesinin binde 3'ü civarında bir rakam konularak oluşturuluyor. Bu yılki bütçemiz 1.2 milyon lira. Bu bütçeyi de encümen ile yapılan toplantılarda uygun alanlara harcamaya gayret ediyoruz." dedi.
Son dönemde Hopa'daki Sarp
Sınır Kapısı'nın bulunduğu alanda, vatandaşların uygun ortamda beklemeleri için Kaçkar Turizm Birliği olarak çalışma yaptıklarını anlatan Hacımüftüoğlu, "Bu alanda 200 bin lira tutan bir çalışma yaptık. Böylece, bu alanda gelen ve gidenlerin beklerken rahatlıkla ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir mekan oluşturduk. Bu çalışma, Rize ve Artvin'in ortak projesi olarak yapıldı." diye konuştu.
Hacımüftüoğlu, iki ilde de turizme hizmet edebilecek güzellikleri barındıran yerlerde mesire yerleri oluşturulması, patika yollar yapmak, tanıtımını yapmak gibi çalışmalar yürütüldüğünü vurgulayarak, "Rize ve Artvin'in tanıtılmasına ve turizm pastasından daha fazla pay almalarına aracılık etmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda Kalkandere ilçesindeki bir şelalenin çevre düzenlenmesi yapılarak turizme açılması için çalışma yapıldı. İyidere ilçesindeki Pileki Mağarası'nın onarılmasında ihtiyaç duyulan kaynağın teminine birlik aracılık ediyor. Ayrıca, özellikle ahşap oyma mimarisi ile inşa edilen camilerin turizme kazandırılması için de çalışma yürütülüyor." ifadelerini kullandı.
OVİT TÜNELİ İLE TURİZM CANLANACAK
Vali Hacımüftüoğlu,
Ovit'in kış turizmi için önemli bir mekan olabilecek potansiyele sahip olduğunu, ilde karın en uzun süre Ovit
bölgesinde kaldığına dikkati çekti. Hacımüftüoğlu, şöyle devam etti:
"Ovit'te her yıl
Mayıs ayında da kar şenlikleri yapılıyor. Mayıs'ın ortasında 1 metreden fazla kar bulunan bir yerden istifade edilmesi önem taşıyor. Ama öncelikle Ovit'in yol sorununu çözmemiz lazım.
Ovit Tüneli konusunda çalışmalar sürüyor. Bu yıl zemin etüt çalışmaları sona erdikten sonra maliyetleri ortaya çıkacak. Sonra tünelin yapılması için girişlerimiz ve çalışmalarımız başlayacak. Yol yapıldıktan sonra hem
Erzurum hem Rize tarafından Ovit'e
ulaşım rahat olacak. Böylece hem kış hem de yaz turizmi için bu alan ideal hale gelecek."
Bu çalışmalar yapıldıktan sonra Ovit'in, ikinci bir Ayder olabileceğini ifade eden Vali Hacımüftüoğlu, şunları kaydetti: "Hatta belki daha da gözde hale gelebilecek. Ovit'e iki taraftan da ulaşım olması, bölge için önemli bir şans. Ovit, Mardin'e kadar uzanacak yolun en önemli kesişme noktası ve unsuru olacak. Ayder'de olduğu gibi termal tesis potansiyeli de var. Şu anda RİDOS Termal Otel bulunuyor. Yolun belirli bir standarda kavuşmasından sonra başka termal kaynaklar da ortaya çıkabilir. Böylece, önemli bir turizm hareketliliği oluşur. Böylece, Rize'nin iki vadisinde ciddi bir termal turizm faaliyet alanı oluşabilecek. Yol yapıldıktan sonra bölgeye yatırımcı ilgisi de
doğal olarak artacaktır."