Türkiye'de 2005 yılından bu yana Sosyal Hizmetler ve
Çocuk Esirgeme Kurumu (
SHÇEK)'in
aileye dönüş ve
destek programları kapsamında 7 bin 445 çocuğun yuvalarına dönmesi sağlandı. Sosyal
hizmetler alanında yapılan atılımların önemli değişimleri beraberinde getirdiğini ifade eden SHÇEK Genel Müdür Yardımcısı Fatma Nurdan Tornacı, sunulan hizmetler sayesinde, yatılı kurum
bakımının son
hedef haline geldiğini vurguladı.
SHÇEK'in 90'ıncı
kuruluş yıldönümü,
Gaziantep'te 12 GAP ilinden alan çocukların da yer aldığı
şenlikte kutlandı. Demokrasi Meydanı'ndaki şenliklerde, çocuklar kurdukları stantlarda ürünlerini sergileme imkânı buldu.
Şenlik kapsamında düzenlenen törende konuşan SHÇEK Genel Müdür Yardımcısı Fatma Nurdan Tornacı, sosyal hizmetler alanının, önemi artan alanların başında geldiğini ifade etti.
Bu alanda gerçekleştirilen atılımlara değinen Tornacı, kurumlarının hizmet önceliğinin aile odaklı ve koruyucu önleyici çalışmalarının artırılması olduğuna dikkat çekti. Sunulan hizmetlerde yatılı kurumum bakımının son hedef haline geldiğinin altını çizen Tornacı, rakamlarla örnekler verdi.
2005 yılından itibaren, aileye dönüş ve destek programları kapsamında kurum bakımı altındaki 7 bin 445 çocuğun ailesi ve yakınlarının yanına döndürüldüğünü belirten Tornacı, 31 bin 700 çocuğun da ailelerinin yanında desteklendiğini kaydetti. Koruyucu aile sayılarının da bin 94 olduğunu aktaran Tornacı, 5 bin 143 çocuğun da koruyucu aile hizmetinden faydalandığını açıkladı.
Bakıma muhtaç
özürlülerin özellikle evde bakımının
teşvik edilmesi için akrabası ya da yakınına
ücret ödenerek, kendi ailesi yanında bakımının hedeflendiğimi anlatan Tornacı," 301 bin 811 özürlümüz bu bakımdan faydalanmaktadır. 2 milyar 452 milyon 423 bin 822 lira özürlü ailelerine
yardım yapılmıştır." ifadelerini kullandı.
Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı da SHÇEK'in çalışmalarının takdire şayan olduğunu ifade ederek, çocukların aile ortamında bakım ve yetişmelerinin sağlanması için çalışmalar yapıldığını vurguladı.