Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay
Şahin, şu anda idam cezasının geri getirilmesi halinde bile cezaevinde yatan
terör suçlularının idam edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Şahin, çıkarılacak idam cezasının, ancak o tarihten sonra işlenen suçlar için geçerli olacağını ifade etti. Şahin, idam cezasının tekrar geri getirilmesini imkan dahilinde görmediğini belirtti.
Afyonkarahisar Barosu'nda düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını cevaplayan Şahin, idam cezasının, özellikle halkın tepkisinin olaylarla birlikte gündeme geldiğini söyledi. Şahin, çocukların tecavüze uğraması, insanların doğranarak vahşice katledilmesinin, artık insanlar için sözün bittiği yer olarak algılandığını ve bu anlarda nutkun tutulduğunu ifade etti.
Bu tür olayların ardından ne tür ceza uygulanırsa uygulansın, kamuoyunun bu cezayı az gördüğünü belirten Şahin, "Hukukçu olmak demek tepki ile hareket etmek değildir. Bu konuda arkanıza yaslanıp sakince düşünmeli, verilecek cezanın orantısız olmaması için gerekli çabayı göstermelisiniz.
İdam cezası yeniden getirilecekse, bu, hep bu tür suçlardan sonra bize sunuluyor." dedi.
İdam cezasının uygulandığı suçların siyasi suçlar olduğunu savunan Şahin, şöyle devam etti: "Bizim yakın tarihimiz de böyle. İdam cezası tecavüzcülere uygulanmamış, daha çok düşünce suçlularına, siyasi suçlulara, siyasi muhaliflere uygulanmış. Bakın bugün, eğer bir şekilde
kanuni takipten kurtulmuş olsalar,
yurt dışına kaçmış olsalar da bugün asılarak öldürülmüşlerdir. O dönemde bunların idamını gerekli görüyorlardı. Ama şimdi geriye baktığımızda 'İdam edilmese olurmuş' hatta 'İyi olurmuş' diyebiliyoruz. İdam cezası öyle bir şey ki geçmişe baktığınızda 'Keşke yapmasaydık' demenizin bir anlamı yok. Bu cezanın telafisi mümkün değil."
Amerika gibi teknolojinin
adalet için çok iyi uygulandığı ülkelerde dahi yıllar sonra bir suçlunun masumiyetinin ortaya çıktığını hatırlatan Şahin, idam cezası için
imza toplamanın kolay bir şey olduğunu savundu. Şahin, "Ben kamuoyunun ve idam için imza toplayanların ruh hallerini, kendilerini anlayış ile karşılıyorum. Suçlar, kabul edilebilecek suçlar değil. Ancak, idam cezası konusunda daha sakince düşünmek gerekir." şeklinde konuştu.
Şahin, kamuoyunda 'Hadım Yasası' olarak bilinen tasarısının ise biraz aceleci olarak düzenlendiğini ileri sürdü. Şahin, şöyle devam etti: "Elbette çok büyük bir problem. Bu bir kanayan yara. Cinsel suçların giderek arttığını da görüyoruz. Geçmişe oranla giderek artan ve çok sık karşımıza çıkan suçlar. Ancak, henüz bu olay çok sıcakken, bir
tedbir düşünülmesinde, yani sonuçlar itibari ile isabetsizlik olabileceği endişesi ile bir nokta koyuyoruz. Elbette suçların ortadan kalkması ve suçluların hakkı ile cezalandırılması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Bir tereddüdümüz yok. Acaba bu tedbirler ve cezaların artırılması gerçekten suçun önlenmesi için yeterli ve etkili olabilecek midir? O konuda şüphelerimiz var, onu da zamanla göreceğiz."