Fatma Kalay - 30 yıl önce
aşık olduğu kızla evlenemeyince hissettiği duyguları şiir yazarak anlatan 50 yaşındaki
taksi şoförü Aytekin Yağlı, kavuşamadığı aşkını bugüne kadar yazdığı 60 şiirle anlattı.
Kayseri'den Konya'ya gelerek, ilk ve orta öğrenimini tamamlayan Yağlı, 1978 yılında
taksicilik yapmaya başladı.
Konya'da taksicilik yaptığı sırada, mahallelerinde oturan bir kıza aşık olan Yağlı, ailesi oldukça zengin olan kızla maddi imkansızlıklar yüzünden evlenemeyeceğini anlayınca duygularını şiir yazarak anlatmaya başladı.
Yağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk filmlerine konu olan ''zengin kız, fakir oğlan'' durumunu birebir kendi hayatında yaşadığını söyledi.
Aşık olduğu kıza, maddi imkansızlık yüzünden kavuşamadığını anlatan Yağlı, hem kendi ailesinin hem de sevdiği kızın ailesinin evlenmelerini istemediğini belirtti.
Sevdiği kızın bir başkasıyla evlendirilmesinin ardından duygularını şiir yazarak anlatmaya başlayan Yağlı, ''Her
akşam onu görmek için evinin sokağından geçiyordum. Ona olan duygularım çok yoğundu. Elime kağıt
kalem alarak birden şiir yazmaya başladım'' dedi.
-''İLHAM GELİNCE PEÇETEYE BİLE ŞİİR YAZIYORUM''-
Hem aşkına
ihanet etmemek hem de evleneceği insanı mutlu edememekten korktuğu için 50 yaşına kadar hiç evlenmediğini açıklayan Yağlı, şunları kaydetti:
''Bugüne kadar 60 tane şiir yazdım. Hepsinde de yaşadıklarımı anlattım. İnsanların beğenmesi için şiir yazmıyorum, kendimi anlatmak için şiir yazıyorum.
Şiirlerimi kitaplaştırmayı düşündüm ancak şiirlerde kafiye uyumunun sağlanması için kelimeleri değiştirmemi istediler. Örneğin, şiirimde geçen '
sokak' kelimesini 'cadde' yapmamı istediler. Halbuki o 'sokak' kelimesi beni anlatıyordu. Ben aşkımı caddede değil sokakta yaşadım. Şiirlerimin değiştirilmesini istediklerinde kitaplaştırmaktan vazgeçtim.''
İlham geldiği zaman elinde ne varsa duygularını ona yazdığını ifade eden Yağlı, ''İlham gelince peçeteye bile şiir yazıyorum'' diye konuştu.
Müşterileri ile sohbet etmeyi ve onlara yazdığı şiirleri okumayı sevdiğini dile getiren Yağlı, çoğu zaman müşterilerinden izin isteyerek arabayı yol kenarına çekip aklına gelen dizeleri yazdığını anlattı.
Yazdığı şiirlerden etkilenen çoğu kişinin kendisine gelerek onlar için şiir yazmasını istediğini belirten Yağlı, başkaları için şiir yazmak yerine kendi şiirlerini onlara okuduğunu, kendi şiirlerinden başkalarının da iham almalarını sağladığını kaydetti.
Babasının da annesine şiirler yazdığını açıklayan Yağlı, şiirlerini kameraya kaydettiğini, öldükten sonra şiirleriyle hatırlanmak istediğini sözlerine ekledi.
(FTA-MRS-NÖZ)01.08.2011 10:26:42