Sivas'ta şehitlerin özel eşyalarının sergilendiği ve Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyan Şehitler
Müzesi'ni bugüne kadar 10 binin üzerinde kişi gezdi. Ziyaretçilerin duygularını kaleme aldığı anı
defterinden alınan seçme yazıların yer alacağı bir kitap bastırılacağı belirtildi.
Sivas Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği
hizmet binası içine, 2004 yılında kurulan ve Sivaslı şehitlerin eşyalarının sergilendiği müze Türkiye'ye örnek oldu. İlk örneği de yine Sivas'ta Dönemin Garnizon Komutanı Fahri Erenel'in girişimleriyle Yukarı Tekke Şehitliği içine kuruldu. Kentteki her iki müzeyi bugüne kadar 10 binin üzerinde kişi ziyaret etti. Şehitlere ait kıyafetler, askeri malzemeler, fotoğraflar ve mektupları inceleme fırsatı bulan ziyaretçiler, duygu ve düşüncelerini de müzede bulunan anı defterlerine yazıyor. Bugüne kadar her biri 520 sayfadan oluşan anı defterlerinden 15 tanesi ziyaretçilerin kaleme aldığı duygularla doldu. Anı defterlerinin sayısının her geçen gün artması Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği'ni de harekete geçirdi.
Şehit ailelerinin bireysel olarak yaşadığı duyguları toplumla paylaşmanın önemli bir görev olduğunu belirten
dernek başkanı Mustafa Hızal, "Şehitlerimizin eşyalarının bir kısmını ailelerinden topladıktan sonra dernek binamızın içerisinde oluşturulan müzede sergilemeye başladık. Burada şehitlerimizin eşyalarını gören vatandaşlarımız ailelerimizin yaşadıkları duyguları bir nevi yaşıyor ve onları daha iyi anlıyor." diye konuştu.
Müzelerde bulunan anı defterlerine 6 bin 700 civarında vatandaşın duygu ve düşüncelerini yazdığını ifade eden Hızal, müzeyi gezen insanların duygularına hakim olamadığını ve yüreğindeki vatan sevgisiyle şehitlere olan minnettarlığını yazıya döktüğünü kaydetti. Kendilerinin de bu duyguları kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak istediklerini dile getiren Hızal, şunları söyledi:
"Bu defterlere yazı yazan bazı vatandaşlarımızın duygu yüklü ifadeleri var. Bu duyguları içimizde yaşamak istemiyoruz, gençlerimiz ve toplumumuzla paylaşmak istiyoruz. Özellikle gençlerimizin bu anı defterlerine yazılan duyguları okuduklarında bu vatanın nasıl bugünlere geldiğini ve şehitlerimizin kadrini, kıymetini bilmelerini istiyoruz. Bilindiği üzere acılar paylaşıldıkça azalıyor. Bu nedenle anı defterinden seçeceğimiz yazılardan oluşan bir kitap bastırmak için çalışma başlattık."