Ege Üniversitesi (E.Ü)
Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma
Hastalıkları Bilimdalı'nın düzenlediği '9. Halk Sağlığı Kongresi' etkinliği kapsamında "Benim Şekerim Var, Almayayım" konulu panel düzenlendi.
E.Ü Tıp Fakültesi
öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Tüzün, Doç. Dr. Şevki Çetin
kalp ve
Uzman Dr.
Mehmet Erdoğan, diyabet (
şeker hastalığı) ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Panelde, katılımcılardan gelen soruların yanıtlandığı sırada bir katılımcı aniden rahatsızlandı. Hastaya ilk müdahale, Doç. Dr. Şevki Çetinkalp tarafından yapıldı.
Piyano dinletisi ve tiyatro gösterisiyle başlayan panelde, diyabet tüm yönleriyle ele alındı. Panelde konuşan Prof. Dr. Mehmet Tüzün, "Her 2.5 kişiden biri ya diyabet hastası ya prediyabetik" diyerek, diyabet hastalığının yaygınlığına dikkat çekti.
Diyabetin başka hastalıklara,
organ kaybına neden olduğunu söyleyen Prof. Tüzün, diyabetin pahalı bir hastalık olduğunu ifade etti. Diyabet hastalarına uzun ve kaliteli
yaşam için önerilerde bulunan Prof. Dr. Mehmet Tüzün, "Düzenli bir hayat, düzenli bir diyet, düzenli bir egzersiz son derece önemlidir." dedi.
Panelin ilerleyen dakikalarında Prof. Dr. Mehmet Tüzün sordu., Doç. Dr. Şevki Çetinkaya ve Uzman Dr. Mehmet Erdoğan yanıtladı. Diyabetin diğer hastalıklarla olan ilişkisine dikkat çeken Uzm. Dr Mehmet Erdoğan ise "Kalp,
tansiyon, kolesterol hastaları ben de şeker yok demesin, onlar da mutlaka kontrollerini yaptırsın. Bu hasta grubunda da şeker riski var" şeklinde konuştu. Şeker hastalığının çok
su içme, çok yemek yeme, çok
idrar yapma gibi belirtilerinden de bahsedilen panelde, belirti vermeden ilerleyen şeker hastalığına dikkat çekildi. "Belirtisiz ilerlediği için kendisini 7-8 yıl sonra gösteren diyabet, bize geldiklerinde hastalarda tahribat yapmış oluyor" diyen Uzm. Dr Mehmet Erdoğan, "Risk altında değilseniz üç yılda bir, risk altındaysanız her yıl düzenli olarak ölçümlerinizi yaptırın." diye konuştu.
Risk altındaki grubu ise ailesinde diyabet olanlar, 45 yaşını aşmış kişiler, fazla kilolu kişiler olarak tanımladı.
Panel sonunda Prof. Dr. Mehmet Tüzün, "Her şeyiniz ayarlı olmalı, önce bir eğitim almalısınız, sonra diyet ve egzersiz ile kendi kendinizi
tedavi etmelisiniz." dedi.
Katılımcılara diyabet okulu ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Şevki Çetinkaya ise "Diyabet okulu 4 Mart'ta başlayacak, ama kurs sonunda sınav da var bilginiz olsun." esprisi ile katılımcıları diyabet okuluna davet etti.