Vedat Yücebaş -
Evliya Çelebi'nin
doğumunun 400'üncü yılı dolayısıyla düzenlenen sempozyuma katılan
Bosna Hersekli akademisyen Doç. Dr. Slobodan İliç, tam anlamıyla Evliya Çelebi hayranı... İliç, ünlü seyyahın Seyahatname adlı eserini anlayabilmek için
Türkçe,
Osmanlıca ve
Arapça öğrenmiş.
Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve
Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi,
Türk Dil Kurumu,
Türk Tarih Kurumu ve Atatürk
Araştırma Merkezince
İstanbul,
Bursa ve Kütahya'yı kapsayacak şekilde düzenlenen sempozyumlarda konuşmacı olarak yer alan, KKTC'deki Doğu Ak
deniz Üniversitesinin Fen
Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Bölümü
öğretim üyesi Doç. Dr. Slobodan İliç, AA muhabirinin sorularını cevaplandırdı. İliç, Evliya Çelebi ve Seyahatname'ye öğrencilik yıllarından itibaren ilgi göstermeye başladığını, bu ilgi doğrultusunda Türkçe, Osmanlıca ve Arapça öğrendiğini söyledi.
Doktora tezinin bile Evliya Çelebi üzerine olduğunu, bir dönem
Bilkent Üniversitesinde de görev aldığını dile getiren İliç, ünlü seyyahı tanıdıkça daha fazla hayranlık duymaya başladığını kaydetti.
İliç, Evliya Çelebi'yi anlamak için sadece Osmanlıca ve Arapçanın yeterli olmadığına, tasavvuftan da anlamak gerektiğine işaret ederek, ''Evliya Çelebi ile ilgili bildiğimiz belki çok az olan bilgiler dahi bana büyük bir haz veriyor. Evliya Çelebi bir deniz gibi... Neresinden ele alırsanız ayrı bir tat alıyorsunuz'' ifadesini kullandı.
Evliya Çelebi ile ilgili düzenlenen sempozyuma katılan Türk ve
yabancı akademisyenlerin artık kendilerini ''Evliya Çelebi'nin ailesi'' olarak gördüğünü vurgulayan İliç, her sempozyumda ünlü seyyahla ilgili yeni ve çok değerli bilgiler edindiğini bildirdi.
İliç, UNESCO'nun 2011'i, ''Evliya Çelebi Yılı'' ilan ettiğini anımsatarak, ''Bu bizim açımızdan çok güzel ama aramızda şakalaşıyoruz. Evliya Çelebi Yılı bitiyor. Aramızda ''Şimdi kendimize başka birini bulmalıyız' diye şakalaşıyoruz bile'' değerlendirmesinde bulundu.
-''MODERN TURİST REHBERİ VE BELKİ DAHA ÖTESİ''-
Evliya Çelebi'nin kaleme aldığı Seyahatname'yi ileride birileri okusun diye yazmadığını, gezdiği gördüğü yerlerle ilgili kendisinden sonra bu yerlere gidecek belki saray eşrafı için bilgiler topladığını anlatan İliç, ünlü seyyah için ilgili ''Modern bir turist rehberi ve belki daha ötesi'' benzetmesinde bulundu.
Özellikle Japonya'da turist rehberlerinin misafirleri gezdirirken, sadece tarihi ve turistik yerleri değil, tuvaletin yerini, oraya ödenecek bahşişi dahi söylediğine dikkat çeken İliç, şunları kaydetti:
''Evliya Çelebi de gittiği yerlerle ilgili çok kapsamlı bilgiler toplamış. Gidilen yerin önemli yerleri, binaları, kişileri, yemekleri ve küfürleri dahi not etmiş. Maksat, kendisinden sonra o
bölgeye gidecek kişi edilecek küfürü dahi bilsin.''
-''TÜRKİYE'DE YETERİNCE BİLİNMİYOR''-
Evliya Çelebi ile ilgili Türkiye'de yeterli bilgiye sahip olunmadığını belirten İliç, son zamanlarda çıkan kitaplarla Evliya Çelebi'nin daha doğru anlaşılmaya başlandığını belirtti.
İliç, dünyaca ünlü gezginin Seyahatname'yi kaleme alırken zaman zaman müstehcen ifadeler de kullandığını dile getirerek, şöyle devam etti:
''Evliya Çelebi'nin notlarında gittiği bölge ve insanlarıyla ilgili çok kapsamlı bilgiler var. Bunun içinde her türlü bilgi yer alıyor. Müstehcenlik ve küfürler de var. Ancak Türkiye'de daha önce Evliya Çelebi ile ilgili yayımlanan kitaplarda nedense o bölüm çıkarılmış. Son olarak Yapı Kredi'nin hazırladığı kitap gerçekten bu anlamda daha doyurucu. Küçük düzenlemeler dışında Seyahatname'deki bilgilerin tamamı yer alıyor.''
-EVLİYA ÇELEBİ KİTABI YOLDA-
Evliya Çelebi'ye olan ilgisinin sadece sempozyumlara katılmakla sınırlı olmadığının altını çizen İliç, ''Yakında Evliya Çelebi ile ilgili bir kitabım yayımlanacak'' dedi.
İngilizce yayımlanacak eserinin adının ''Evliya Çelebi'nin Dalmaçya ve Bosna Yolculuğu'' olacağını belirten İliç, ''Bu yıl sonunda veya gelecek yıl başında yayımlanmış olacak'' bilgisini verdi.
(DAT-KAK)30.09.2011 11:33:27