Mardin Kadın Doğum ve
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Fettah
Oğuz,
mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının, çocukların sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirti.
Oğuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaz aylarında çocuklarda en çok görülen
hastalıkların başında ishalli hastalıkların geldiğini kaydetti.
Dünyada her yıl 4 milyon civarında süt çocuğunun ishalli hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade eden Oğuz, şöyle konuştu:
''Bunların büyük kısmı az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde meydana gelmektedir. Yaz ishallerinde özellikle salgınlar sıkıntı yaratmakla birlikte, henüz polikliniklerimize başvuran ishalli hasta sayısında bir artış söz konusu olmayıp, bu konu ile ilgili gerekli önlemler alınmıştır. Sıcakların başlaması ile birlikte güneş çarpmaları ve aşırı sıvı kaybının önlenmesi amacıyla açık renkli giysilerin giydirilmesi, sıcağın en yüksek olduğu 11-16 saatleri arasında dışarıya çıkarmamak ve bol sıvı alınması başta alınması gereken önlemler arasındadır.
Eğer çocuğunuzda 3-4 keze varan ishal şikayeti var, ancak başka bir şikayeti yok ise evde alınacak bazı tedbirler hastalığının kötüleşmesini engeller ve hatta iyileşmesini sağlayabilmektedir. Çocuğun aldığı sıvı miktarını arttırmak, aldığı yiyeceklerde sıvı miktarı yüksek, az yağlı ve lifli yiyecekleri
tercih etmek yerinde olur. Eğer çocuğunuzda günde 3-4 kez den fazla sulu dışkılama, iştahsızlık, ateş yada eşlik eden
kusma şikayetleri başladıysa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmanız ve doktorunuz tarafından önerilen
tedavi ve önlemleri almanız çok yararlı olacaktır.''
(ÇEL-NİL-NÖZ)17.06.2011 15:12:26