Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde Pazarcık
Devlet Hastanesi tarafından açılan Sigara Bırakma Polikliniği, tiryakilerin akınına uğruyor. Psikiyatri Doktor İdris Üre, "Günümüz dünyasında en önemli sağlık problemi olarak sigara bağımlılığını ve sigaraya bağlı oluşan hastalıkları gösterdi. Üre, "Dünyada 1,1 ile 1,3 milyar kişi sigara veya diğer
tütün ürünlerini kullanmasından dolayı
erken ölme problemiyle karşılaşıyor" dedi.
Bu sayının 10 yıl sonra 1,6 milyara, 2030 yılında ise 2 milyara ulaşacağını söyleyen Üre, "Sigara içme eğilimi böyle devam ederse 100 yıl içerisinde yaklaşık 1 milyar insanın sigara nedeniyle beklenenden daha erken öleceği hesaplanıyor." dedi.
Tütün ürünleri tüketiminde
ülkemizin de dünya sıralamasında ilk sıralarda yer aldığını söyleyen Üre, "Son 30 yılda sigara tüketimi hızla katlanarak artmıştır.
Türkiye, sigara tüketiminende Avrupa'da Yunanistan'dan sonra ikinci, Dünya'da ise ilk 10 ülke arasındadır. Yani her iki yetişkinden biri sigara içiyor." dedi.
Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Üre, "Bu sayının 20 yıl sonra 240 bine ulaşacağı tahmin ediyoruz. En can sıkıcı durum, sigara içme yaşı giderek düşüyor. Bu gün sigara içenlerin çoğu 12 yaş öncesinden başladıklarını görüyoruz." şeklinde konuştu.
Sigara içenlerin içmeyenlere göre hayatlarını ortalama 20 yıl daha erken kaybettiğini, 40 yaşından sonra ise sigara içilen her yıl için
yaşam beklentisinin 3 ay kısaldığına dikkat çekti. Üre, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Eğer 10 yıl içinde tüm Dünya'da
sigara kullanımı yüzde 5 azaltılabilirse, sigaraya bağlı yaklaşık 100 milyon kişinin daha erken ölmesinin önüne geçilebileceği hesaplanıyor. Ergenlik çağında sigara içmeye başlayan ve uzun suredir düzenli olarak sigara içen kişilerin yarısı sigaradan ölmekte ve bunların yarısı orta yaşlarda ölmektedir. Bu kişilerin beklenen yaşam sureleri içmeyenlerle karşılaştırıldığında 20–25 yıl daha kısadır. 50 yaşından önce sigarayı bırakanlar, sonraki 15 yılda sigaraya bağlı hastalıklardan ölme risklerini yarı yarıya azaldığı hesaplanmış."
Sigara bağımlılığı
tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu söyleyen Üre "Uzun süreli, kalıcı bıraktırma sağlayabilen etkili tedaviler vardır. Sigara Bırakma Polikliniklerine başvuran sigara içicilerine uygulanmaktadır. Sigara Bırakma Polikliniği olmaksızın sigara bırakma olasılığı düşükken, doktor yardımı ile bu oran oldukça yükselir." dedi.