İzmir Bozyaka Eğitim ve
Araştırma Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniğine başvuranların yüzde 80'inin sigarayı bıraktığı bildirildi.
Hastaneden yapılan yazılı açıklamada,
Sağlık Bakanlığı tarafından geçen yıl başlatılan ''Sigarayı Bırakma Polikliniği'' uygulamasının İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde büyük bir başarıya ulaştığı, son bir yıl içinde polikliniğe başvuran 2 bin 250 kişiden yüzde 80'inin sigarayı bıraktığı kaydedildi.
Hastanenin Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kamuran Çapçıoğlu, açıklamada, Türkiye'de sigara içme oranının yüzde 50'ye yaklaştığını ve bu oranla dünyada en çok sigara içilen ülkeler arasında Endonezya'dan sonra ikinci sırada yer aldığını ifade ederek, Türkiye'de her yıl 40 bin yeni akciğer kanseri teşhisinin konulduğuna dikkati çekti.
Sigarayı bırakmada temel unsurun kişinin kendisini içmeme fikrine zihinsel olarak hazırlaması olduğunu kaydeden Çapçıoğlu şunları aktardı:
''Zaten bizim
tedavimiz kişi
sigarayı bırakmaya karar verdiğinde başlıyor. İlk olarak
hastaya sigara alışkanlığının derecesini belirleyen 'Fagerström Nikotin Bağımlık Testi' uygulanıyor. Bu yolla nefesteki
karbonmonoksit miktarını ölçüyoruz. Yapılan testlerin ardından hastaları az, orta, yüksek ve çok yüksek bağımlı şeklinde ayırıyoruz. Tedavilerini konuşma, telkin ve ilaç yoluyla gerçekleştiriyoruz. Tedavi süreci, sigarayı bırakmayı düşünme, sigarayı bırakmaya
hazırlık, sigarayı bırakma ve
izleme evreleri şeklinde özetlenebilir. Yapılan görüşmelerin ve testlerin ardından hastaya bir ay kullanmak üzere ilacını veriyoruz. Bir ayın sonunda hasta kontrole geliyor ve tekrar bir aylık ilaç veriliyor. İkinci ayın sonunda da hasta yine bir aylık ilaç alıyor ve üç aylık tedavi tamamlanmış oluyor.''
(HLL-SY-MTN)02.10.2011 13:13:59