Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr.
Tuğrul Tansuğ, şişmanlığın
tedavi edilmesinin hayati risk taşıyan birçok
hastalığın düzeltilmesinde büyük başarı sağladığını belirtti.
Adapazarı'ndaki Baltürk Otel'de düzenlenen ''
Şişmanlık Estetik Sorun Değil Hastalıktır'' toplantısında konuşan Tansuğ, dünya nüfusunun yarısından fazlasının şişmanlık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Şişmanlıkla, diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi yoluyla mücadele edildiğine dikkati çeken Tansuğ, ''Bu yöntemlerden sonuç alınmadığı takdirde cerrahi tedavi gerekiyor. Çünkü şişmanlık düzeltilmediği takdirde ölümcül olabiliyor. Cerrahi tedavi için de öncelikle kilolu hastanın her yönüyle incelenmesi gereklidir'' dedi.
Tansuğ, şişmanlık cerrahisinde iki tür
uygulama olduğunu anlatarak, '' Bu konuda, besinlerin geçişini engelleyerek veya
midenin hacmini küçülterek uygulanan kısıtlayıcı önlemler ve besinin bağırsaklardan emilimini önleyici olmak üzere iki tür
tedavi yöntemi var. Kısıtlayıcı yöntemlere 'Ayarlanabilir mide kelepçesi' (Gastrik bant) ve 'Tüp mide' (Sleeve gastrektomi) giriyor. Laparoskopik cerrahinin getirdiği kolaylıklarla artık kapalı olarak, hatta göbekten tek kesiden bile yapılabiliyor. Şişmanlığın tedavi edilmesiyle hayati risk oluşturabilecek birçok hastalığın düzeltilmesinde büyük başarı sağlıyoruz.'' diye konuştu.
Estetik
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr.
Haluk Duman ise, kilo problemi olan insanlarda
estetik cerrahinin tek başına yeterli olmadığını ifade etti.
Şişmanlık cerrahisinin ardından yapılan plastik cerrahi ameliyatları hakkında bilgi veren Duman, ''Kişi sadece estetik cerrahi ile kilolarından kurtulabileceğini düşünürse hata eder. Takım çalışması gerekir. Bu
takım çalışmasının odağında hasta vardır. Ayrıca, şişmanlık tedavisi sonrasında mutlaka estetik tedavi yapmak gerekli değildir. Kişide şişmanlık tedavisinin ardından çeşitli bölgelerde sarkmalar olursa estetik tedaviyi uyguluyoruz'' şeklinde konuştu.
(MMT-NC-NÖZ)29.06.2011 13:42:07