Sivas'ta 90 bin büyükbaş
hayvanın
kenelere karşı ilaçlanacağı bildirildi.
Alınan bilgiye göre, Sivas
Tarım İl Müdürlüğü, yaz sıcaklarıyla birlikte
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı vakalarında artış yaşanabileceğini göz önünde bulundurarak kenelere karşı
ilaçlama çalışması başlattı.
Çalışmalar kapsamında Sivas genelinde 90 bin büyükbaş hayvanın ilaçlanması planlanıyor. Sivas merkez ve ilçelerde riskli görülen bölgelerde Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri aracılığıyla besicilere 7 bin ilaç dağıtılacak.
Büyükbaş hayvanlar 20 gün içerisinde 2 kez ilaçlanacak.
İlaçlar, Tarım İl Müdürü Mehmet Beykaya'nın da katılımıyla müdürlük binası bahçesinde Tarım İlçe Müdürlüklerinden gelen görevlilere teslim edildi.
Beykaya, ilaç dağıtımında yaptığı açıklamada, 800 çeşit kene içerisinde yaklaşık 30'unun hastalığa yol açtığını belirterek, ''Ama kamuoyuna yansıdığı gibi çok da ciddi, insanları sıkıntıya sokabilecek bir durum söz konusu değil. Ancak kamuoyuna çok farklı şekilde yansıması hasebiyle insanları tedirgin etmekte. Tabii biz de Tarım İl Müdürlüğü olarak insanları rahatlatma ve keneyle mücadelede çeşitli yöntemlere başvuruyoruz'' diye konuştu.
Kenelerin yaşamlarını sürdürebilmek için büyükbaş ve küçükbaş hayvanların üzerine konuşlandığını, bu hayvanların üzerinde yaşamlarını sürdürdüğünü anlatan Beykaya, bu nedenle hayvanlarda ilaçlama çalışması yaptıklarını söyledi.
Ellerindeki bu ilaçları, ilçe müdürlüklerimize dağıtacaklarını anlatan Beykaya, yağmurlarla beraber çevrede otların çoğaldığını, otların çoğalmasıyla beraber arazide kenelerde sayı olarak artış yaşanabileceğini belirtti.
Kenelerin mayıs-ekim döneminde, sıcak havaların etkili olduğu zamanlarda ortaya çıktığını ve sıkıntıya yol açtıklarını söyledi.
Vatandaşlardan pikniğe gittiklerinde gerekli tedbirleri almaların isteyen Beykaya, ''Ama yinelemek istiyorum, hakikaten Sivas için kene çok ciddi manada bir risk unsuru değil, ama biz yine de işimizi sağlama alma adına bu ilaçları dağıtacağız. Yaklaşık 7 bin adet ilaç dağıtacağız. İlk etapta 90 bin hayvanımızı ilaçlayacağız, 20 gün sonra tekrar bir ilaçlama gerçekleştireceğiz'' dedi.
İlaçların ücretsiz olarak dağıtılacağını ifade eden Beykaya, ''Bu,
Sağlık Bakanlığı ve Bakanlığımızın ortak bir projesi. Biz çevre ilaçlamasını uygun görmüyoruz, çünkü
doğal dengenin bozulmasına sebebiyet verebileceğimizi düşünüyoruz'' diye konuştu.
Beykaya'nın açıklamasının ardından Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü
Veteriner Hekim Emine Sever ve beraberindeki veterinerler, Sivas Havaalanı yolu yakınlarındaki Ahırlar bölgesinde bir ahıra giderek buradaki büyükbaş hayvanları kenelere karşı ilaçladı.
(AHM-DOĞ-NÖZ)23.06.2011 13:39:51