Çocuklara yönelik kulüpler,
ailelere yönelik seminerler ve
yaşlılara yönelik çeşitli
hizmetler veren
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Gelişim
Merkezi büyük ilgi görüyor.
Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Sosyal Gelişim Merkezi, Sakaryalıların en fazla rağbet gösterdiği birimler arasında bulunuyor. Sosyal Gelişim Merkezi'nde çocuklara yönelik kulüpler de faaliyet gösteriyor. Modern bir şekilde dizayn edilen mekânlarda, çocuklar hem eğitim görüyor hem de oyunlar oynuyor.
Merkezde ailelere yönelik çalışmalar da yapılıyor. Ayrıca aile içi etkili
iletişim seminerleri, koruyucu ruh sağlığı seminerleri ve çocuk
gelişimi seminerleri büyük ilgi görüyor. Merkez bünyesinde
psikolojik danışmanlık verilmesi yanı sıra kadın sığınma evinde sorunu olan kadınlar
misafir ediliyor. Sosyal Gelişim Merkezi'nde ayrıca Yaşlı Hizmet Birimi var. Merkez görevlileri, kimsesiz yaşlıları evlerinde ziyaret edip, ihtiyaçlarını karşılıyor.
Gelişim Merkezi'nin en rağbet gören kursları Çocuk Kulüpleri oluyor. Merkezde toplam 350 çocuk; satranç, gitar, bilgisayar,
İngilizce ve
halk oyunları kurslarında eğitim görüyor. Çocuklar bu kurslarda hem eğitim görüyor, hem de kendilerine tahsis edilen mekânlarda gönüllerince oynuyor.
Çocuk Kulüpleri'ni değerlendiren Sosyal Geliş Merkezi Müdürü Betül
Karapınar, "Genç nüfusa sahip toplumumuzun önemli bir bölümünü oluşturan çocuklarımızın beden ve ruh sağlığını koruyan, sosyal ve kültürel gelişimlerini destekleyen, eğitici beceri kazandıran serbest zaman etkinliklerinin geliştirilmesi amacıyla 'Sakarya Çocuk Kulüpleri' kurulmuştur. Kurslarımıza talep bir hayli yoğun. İnşallah bu kulüplerimizin sayısını daha da artıracağız." dedi.
Sosyal Gelişim Merkezi'nin bir diğer birimi ise Aile Danışma Birimi. Bu birimde, başta seminerler olmak üzere birçok faaliyet düzenleniyor. Aile içi iletişim, koruyucu ruh sağlığı ve çocuk gelişimi seminerlerine Sakaryalı hanımlar büyük ilgi gösteriyor. Aile içi etkili iletişim ve koruyucu ruh sağlığı seminerlerinden bu zamana kadar 435 kişi faydalandı ve
sertifika almaya hak kazandı. Çocuk gelişim seminerlerinden ise 80 kişi faydalandı.
Aile Danışma Birimi'nin içerisinde ayrıca Psikolojik Danışmanlık bulunuyor. Merkezde, 2009 yılının
Mart ayından bu yana 366 kişiye psikolojik danışmanlık hizmeti verildi.
Kadın Sığınmaevi de bu birimin başka bir faaliyet alanı. Kadın Sığınmaevi'nde ailevi problemler yaşayan ve gidecek başka bir yeri olmayan kadınlar misafir ediliyor.
Yaşlı Hizmet Birimi ise Sosyal Gelişim Merkezi bünyesinde aktif olarak çalışıyor. Bu birimde çalışan personeller, sokakta kalan yaşlıların ilk olarak aileleri ile irtibata geçiyor, eğer kimsesiz iseler gerekli kurumlara yerleştiriliyorlar. Bu birimde yaşlılara maaşları hakkında, evde
bakım ücretleri hakkında, sağlık güvenceleri hakkında bilgiler de veriliyor. Bakıma muhtaç yaşlıların yardımına da bu birim koşuyor. Sosyal Gelişim Merkezi'nden alınan bilgiye göre 313 yaşlı vatandaşa periyodik olarak yardımlar yapılıyor.