Son günlerde sülük ile
tedavi büyük ilgi görüyor. ABD ve Avrupa'da tamamlayıcı tedavi olarak kabul edilen sülük tedavisi Türkiye'de de yavaş yavaş yaygınlaşmaya başladı.
Sağlık dernekleri adı altında bazı illerde sülük tedavisi yapılıyor.
Sakarya Tabip Odası Başkanı Dursun
Bostancı, kan yoluyla bulaşan hastalıkların önlenmesi için sülüklerin bir kez kullanıldıktan sonra, mutlaka
imha edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Sakarya'da Erenler Sağlık Eğitim ve
Kültür Derneği Başkanı Murat Yüce, geleneksel yöntemlerle öğrendiği sülük tedavisini dernek çatısı altında yürütüyor. İsteyen hastalara sülük tedavisi uyguluyor. Sülüğün bir çok hastalığın tedavisinde yardımcı
tedavi yöntemi olduğunu belirten Yüce, "
Sülük tedavisine büyük ilgi var. Sülük varis, migren, sinüzit,
baş ağrısı, mantar,
egzama, sedef,
kalp damar tıkanıklığı , kireçlenme,
romatizma, kangren gibi bir çok hastalıkta tıbbi tedavi yanında yardımcı tedavi olarak uygulanıyor. ABD ve Avrupa'da bu yöntem bir çok hastanelerde çok yaygın olarak uygulanıyor. Ancak ülkemizde yeni yeni uygulanmaya başlanıyor." dedi.
Tıbbi sülüklerin sadece kirli kanı emdiğini ve bu sırada 100'den fazla yararlı salgıyı bedene zerk ettiğini vurgulayan Yüce, şu bilgileri verdi: "Biz sülüğü tıbbi sülük
üretim merkezlerinden sağlıyoruz. Tamemen strel. Sülükleri bir ku kullanıp imha ediyoruz. Sülüğün salgıladığı maddeler anti-bakteriyel, anti depresandır. Damar açıcıdır. Pıhtıyı önler. Kanı sulandırır. Bu sebeple kalp krizi riskini azaltır. Tıbbi sülükler sadece hastalık için değil, koruyucu olarak ta kullanılabilir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Yaklaşık 1 saat deride yapışık halde kalır ve bu süre içinde yararlı salgılarını zerk eder."
SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ DENETİM YAPTI
Bu arada Sağlık İl Müdürlüğü Toplum Sağlığı Şubesi Erenler Sağlık Derneği'nde denetim yaptı. Ekipler, dernekte sülük tedavisi yapıldığını tutanaklara geçirdi. Dernekte sülük tedavisinin yapılmasının mevzuata uygun olup olmadığının tespitini yapacak. Halk sağlığını olumsuz yöne etkileyip etkilemediği araştırılacak.
Sakarya Tabip Odası Başkanı
Dursun Bostancı ise, sülüğün faydasının olduğunu ancak tıbbi olarak hala tartışıldığını vurguladı. Sülüklerin bir kez kullanılmasının ve sonrasında imha edilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Bostancı, aksi halde kan yoluyla bir çok hastalığın kişiden kişiye bulaşabileceğini kaydetti. Bostancı, çarşı pazarda kavanoz içinde satılan sülüklerin ise asla kullanılmaması tavsiyesinde bulundu.